Piston.my

Bas Pelancongan dari Thailand kini Dibenarkan Masuk ke Semua Negeri di Malaysia

Kementerian Pengangkutan (MOT) mengumumkan bahawa bas dari Thailand kini dibenarkan memasuki semua negeri di Malaysia, tertakluk kepada kelulusan Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD). Menteri Pengangkutan Anthony Loke menjelaskan bahawa kebenaran ini tidak terhad kepada negeri berhampiran sempadan.

Menurut Berita Harian, Loke menyatakan keputusan ini dibuat baru-baru ini, membenarkan bas dari Thailand memasuki Malaysia. Mereka hanya perlu memohon kepada APAD, dan setelah diluluskan, permit sementara akan dikeluarkan.

Walau bagaimanapun, bas dari Thailand mesti memberikan maklumat khusus, termasuk butiran pakej pelancongan, bilangan penumpang, dan lokasi penginapan.

Loke seterusnya menjelaskan bahawa van dari Thailand dilarang memasuki Malaysia kerana kebimbangan ia mungkin beroperasi sebagai kenderaan penumpang yang tidak dibenarkan, yang berpotensi menjejaskan industri pelancongan tempatan.

Laporan sebelum ini mencadangkan Kelantan bercadang untuk berbincang dengan Menteri Pengangkutan mengenai isu sekatan bas Thai memasuki negeri itu. Susulan mesyuarat pada Mac lalu, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Kamaruddin Md Nor, mengumumkan Kementerian Pengangkutan telah meluluskan kemasukan bas Thai ke Kelantan bermula bulan sebelumnya.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan