Piston.my

Kilang Bateri EV Toyota Di Carolina Utara Akan Mulakan Pengeluaran Tahun Depan

Toyota sedang bersiap sedia untuk mengeluarkan bateri kenderaan elektrik (EV) di kilang baharunya di Carolina Utara, Amerika Syarikat, dengan rancangan untuk memulakan pengeluaran pada suku pertama tahun depan. Kemudahan itu, yang menerima peningkatan pelaburan berjumlah $13.9 bilion tahun lepas, mencapai kemajuan yang ketara sejak pecah tanahnya pada akhir 2022.

Menurut laporan, Sean Suggs, Presiden Toyota Battery Manufacturing di kompleks Carolina Utara, mendedahkan bahawa aktiviti percubaan sedang dijalankan di bangunan pertama kilang itu. Dengan kira-kira 300 ahli pasukan di tapak setiap hari dan lebih kurang 500 lagi di lokasi ibu pejabat di Greensboro, kilang itu bersedia untuk menggaji sejumlah 5,100 orang apabila siap pada 2028.

Kemudahan Carolina Utara menyasarkan untuk menghasilkan 30 GWh bateri EV setiap tahun di tujuh bangunan, setiap satu menampilkan dua barisan pengeluaran. Ia akan merangkumi sejumlah 10 barisan pengeluaran untuk kenderaan elektrik bateri (BEV) dan pek bateri hibrid pemalam, bersama-sama dengan empat baris khusus untuk pek bateri kenderaan hibrid. Selain itu, bangunan pembekal di tapak yang dipanggil Fuji Springs akan mengeluarkan komponen bateri.

Tambahan pula, kilang itu akan menempatkan jabatan bomba sepenuh masa, tiga ruang pandu lalu dan struktur sokongan lain untuk memastikan operasi yang cekap. Walaupun mendapat kritikan daripada sesetengah pihak mengenai kepantasan elektrifikasi Toyota, syarikat itu tetap komited kepada strategi pelbagai laluan, termasuk hibrid, sambil mengakui peranan EV dalam mencapai neutraliti karbon.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan