Piston.my

GWM Tank 300 Tersedia Secara Rasmi Untuk Tempahan – Anggaran Harga RM250,000

Great Wall Motor (GWM) Malaysia telah membuka tempahan untuk SUV off-road yang dinanti-nantikan, Tank 300. Setelah mencuri perhatian semasa pratonton pada Mac dan sesi pandu uji di China, Tank 300 dijadualkan tiba di Malaysia sebagai kenderaan import sepenuhnya (CBU). SUV ini akan hadir dalam bentuk bukan hibrid, dikuasakan oleh enjin petrol turbo 2.0 liter. Dengan harga anggaran sekitar RM250,000, ia sedikit lebih rendah daripada harga yang dinyatakan sebelumnya.

Tank 300 dipamerkan di Pameran Auto Malaysia 2024, menampilkan kedua-dua bentuk standard dan versi kit khasnya. Versi khas ini dilengkapi dengan ‘flares’ berwarna badan dan aksesori seperti bonet over-the-top (OTT) dan kotak simpanan aluminium yang dipasang pada panel akses belakang. Namun, GWM Malaysia menjelaskan bahawa varian hitam dengan aksesori pasaran China ini hanya untuk mempamerkan kemungkinan penyesuaian dan tidak akan dijual melalui saluran rasmi mereka.

SUV ini dijana oleh enjin yang menghasilkan 217hp dan 380Nm tork, digabungkan dengan transmisi automatik lapan kelajuan dan sistem pacuan empat roda separuh masa dwi-kelajuan yang dikawal secara elektronik. Beberapa ciri teknikal utama termasuk sistem kawalan all-terrain dengan sembilan mod pemanduan dan kemampuan untuk mengharungi air setinggi 700mm.

 

Bahagian dalaman Tank 300 menawarkan kemewahan moden dengan kluster instrument digital 12.3 inci dan skrin sentuh infotainment 12.3 inci yang serasi dengan Apple CarPlay dan Android Auto. Dalaman SUV ini dilengkapi dengan upholsteri kulit Nappa, sistem bunyi Infinity dengan sembilan pembesar suara, penyaman udara automatik, dan kaca akustik dua lapisan untuk mengurangkan getaran dan kekerasan (NVH) dalam kabin.

Keputusan GWM Malaysia untuk mempamerkan Tank 300 di Pameran Auto Malaysia 2024 menunjukkan komitmen mereka untuk membawa kenderaan luar jalan yang canggih ke pasaran tempatan. Dengan pelancaran rasminya yang dijadualkan bulan depan dan penghantaran bermula pada Julai 2024, Tank 300 dijangka akan menarik minat pembeli yang mencari SUV yang lasak dan canggih, menawarkan gabungan prestasi, teknologi, dan gaya yang menarik.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan