Piston.my

Porsche 930 TAG Turbo Legenda Kembali dengan Prestasi Yang Dipertingkatkan

Salah satu kereta paling misteri dalam sejarah Porsche ialah 930 TAG Turbo. Lama diselubungi misteri, kewujudan 911 berenjin Formula 1 selama beberapa dekad, dianggap sebagai khabar angin semata-mata. Walau bagaimanapun, legenda itu adalah nyata, dan kini, ia membuat kemunculan semula yang hebat dengan prestasi yang lebih hebat daripada sebelumnya.

Porsche 930 TAG Turbo asal berasal pada tahun 1980-an hasil kerjasama pasukan Formula 1 McLaren dengan Porsche. McLaren, yang ingin bersaing dengan enjin turbo kuat Renault, bekerjasama dengan Porsche untuk membangunkan V6 turbo berkembar 1.5 liter yang unik, berbeza daripada reka bentuk enjin biasa Porsche. Enjin yang dibiayai dan berjenama TAG ini memerlukan platform ujian, yang menjadi 911 Turbo, sekali gus mencipta 930 TAG Turbo.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, rakan kongsi McLaren, Lanzante, yang terkenal dengan kemenangan Le Mans mereka dengan F1 GTR, memperoleh baki enjin TAG Turbo. Mereka memutuskan untuk mengembangkan legasi 930 TAG Turbo kepada pengeluaran terhad. Versi terbaharu ini, yang dijenamakan semula sebagai Kejohanan TAG, bersedia untuk debut pada Festival Kelajuan Goodwood tahun ini.

Cosworth, dengan kerjasama Lanzante, telah mengolah semula enjin F1 yang digunakan Grand Prix untuk meningkatkan kebolehmanduan di jalan raya. Enjin tersebut kini menampilkan bahagian dalaman baharu, sistem penyejukan yang dipertingkatkan dan pengecas turbo titanium moden. Hasilnya ialah peningkatan kuasa yang ketara daripada 503hp kepada 625hp, dengan enjin mampu berputar sehingga 10,250 rpm. Penjana kuasa ini dipasangkan dengan transmisi manual enam kelajuan yang diubah suai daripada Porsche 993 yang menampilkan nisbah gear yang unik dan membolehkan kereta itu melebihi kelajuan tertinggi 321km/j.

Kejuaraan TAG menawarkan penggunaan gentian karbon secara meluas dalam pembinaannya, menghasilkan bahagian dalam yang dilucutkan yang merangkumi sangkar gulung dan tempat duduk baldi Recaro. Pengubahsuaian ini telah mengurangkan berat kering kereta sebanyak lebih 400kg, menurunkannya kepada 920kg sahaja sambil meningkatkan prestasinya dengan ketara.

Dari segi estetika, TAG Championship memberi penghormatan kepada warisan perlumbaannya dengan isyarat penggayaan yang diilhamkan oleh McLaren MP4/2. Ia menampilkan tayar dan stereng yang bergema dengan reka bentuk kereta Formula 1 yang ikonik, dan liverynya dimodelkan mengikut topi keledar Alain Prost, yang memenangi kejuaraan pemandu pada tahun 1985.

Hanya tiga daripada kereta luar biasa ini akan dihasilkan, masing-masing meraikan satu daripada tiga kemenangan TAG Championship. Memandangkan eksklusiviti dan warisan mereka ia tidak menghairankan bahawa mesin hebat ini mungkin sudah dijual.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan