Piston.my

Sikap Cuai Pemandu Bas Ekspres Ancaman Keselamatan Penumpang Musim Perayaan

Sikap cuai dalam kalangan pemandu bas ekspres semakin membimbangkan dan membahayakan keselamatan penumpang, terutamanya pada musim perayaan. Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kedah, Stien Van Lutam, menegaskan isu ini dalam kenyataannya baru-baru ini.

Kesalahan Pemandu Bas Ekspres

Menurut laporan NST, JPJ Kedah menjalankan operasi penyamaran pada hari sebelumnya dan berjaya menangkap dua pemandu bas ekspres yang melanggar peraturan. Salah seorang pemandu tersebut, berusia 61 tahun, ditahan kerana menggunakan telefon bimbit ketika memandu dan berhenti di lokasi yang tidak ditetapkan. Pada masa kejadian, dia sedang mengangkut 30 penumpang dari Alor Star ke Kuala Lumpur.

“Pemandu itu ditangkap menggunakan telefon bimbitnya berhampiran Taman Wira di Mergong, Alor Star, pada 8:45 pagi,” kata Van Lutam. “Kemudian, pada 9:06 pagi, dia berhenti di lokasi yang tidak ditetapkan untuk mengambil bungkusan dan penumpang di Km43.6 Lebuhraya Utara-Selatan (Plus).”

Denda dan Kompaun

Pemandu berkenaan dikenakan dua kompaun oleh pegawai penguat kuasa JPJ yang menyamar sebagai sebahagian daripada Operasi Hari Raya Aidiladha 2024. Dia didenda RM300 kerana menggunakan telefon bimbit ketika memandu dan RM150 kerana berhenti di lokasi tidak ditetapkan.

Van Lutam menekankan bahawa trend pemandu bas ekspres yang bersikap cuai dan melulu ini sangat membimbangkan. “Setiap kali pemandu gagal menunjukkan kecekapan, mereka meletakkan penumpang pada risiko kemalangan, termasuk yang boleh membawa maut,” katanya.

Tindakan Proaktif JPJ

Sebagai tindak balas terhadap isu ini, JPJ telah menjalankan pemeriksaan proaktif di dua terminal bas ekspres utama semasa musim perayaan Hari Raya Aidiladha. Langkah ini bertujuan untuk meningkatkan keselamatan, kualiti, dan kebolehpercayaan perkhidmatan bas ekspres.

JPJ berharap dengan tindakan tegas dan pemeriksaan berkala, masalah sikap cuai dan melulu dalam kalangan pemandu bas ekspres dapat dikurangkan, sekali gus memastikan keselamatan penumpang terjamin, terutamanya ketika musim perayaan yang menyaksikan peningkatan jumlah penumpang.

Keselamatan penumpang adalah keutamaan dan sebarang tindakan cuai atau melulu oleh pemandu bas ekspres tidak boleh dikompromi. JPJ akan terus memantau dan mengambil tindakan tegas untuk memastikan perjalanan yang selamat dan selesa bagi semua pengguna perkhidmatan bas ekspres.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan