Piston.my

Nissan Z Heritage Edition 2024: Penghormatan kepada Warisan Kereta Sport yang Legenda

Dalam usaha mengiktiraf sejarah yang ikonik, Nissan telah memperkenalkan Edisi Warisan Z 2024, sebuah model edisi terhad yang memberi penghormatan kepada Datsun 240Z generasi S30 yang pertama kali diperkenalkan 55 tahun lalu pada tahun 1969. Model eksklusif ini menggabungkan prestasi moden dengan elemen reka bentuk klasik yang merayakan lebih setengah abad kecemerlangan dalam kereta sport.

Reka Bentuk Klasik dengan Sentuhan Moden

Nissan Z Heritage Edition 2024 dibina berdasarkan gred Z Performance dan tersedia dengan pilihan transmisi manual 6-kelajuan atau automatik 9-kelajuan. Salah satu ciri utamanya adalah cat New Sight Orange yang eksklusif, yang mengingatkan badan oren ikonik 240Z asal. Skema warna menarik ini dilengkapi dengan pelekat hud hitam, pelekat sisi badan, dan pelekat Edisi Warisan yang mengelilingi lambang Z di belakang tingkap suku.

Untuk menambah sentuhan retro, Edisi Heritage menampilkan hadapan baharu dengan bukaan gril segi empat tepat, rim aloi 19 inci, dan sambungan fender di setiap sudut. Elemen reka bentuk ini menggabungkan rupa 240Z yang bersejarah dengan gaya kontemporari, mencipta keseimbangan antara nostalgia dan moden.

Prestasi dan Ciri-ciri

Di bawah hud, Z Heritage Edition dikuasakan oleh enjin V6 3.0 liter turbo berkembar yang menghasilkan kuasa sebanyak 400hp. Enjin ini digandingkan dengan pembezaan gelinciran terhad mekanikal untuk memastikan daya tarikan dan pengendalian optimum. Model ini juga dilengkapi dengan brek Nissan Performance dengan angkup merah yang menambah nilai estetika dan fungsi.

Berdasarkan gred Z Performance, Edisi Heritage merangkumi semua ciri yang diingini dari model asas, menjadikannya sebuah kereta sport serba boleh yang sesuai untuk peminat jalan raya dan trek. Gabungan kuasa, ketepatan, dan gaya menjadikannya penghormatan yang layak kepada warisan siri Z.

Harga dan Ketersediaan

Nissan Z Heritage Edition 2024 dijangka memasuki pasaran pada bulan Jun, dengan Harga Runcit Cadangan Pengeluar (MSRP) bermula dari $59,135 (RM278,747). Memandangkan pengeluarannya yang terhad dan elemen reka bentuk eksklusif, model ini dijangka menjadi tambahan yang dicari dalam barisan Nissan Z.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan