Piston.my

Subaru Dedahkan “Project Midnight” WRX: 670hp dan 921Nm Tork!

Subaru Motorsports USA telah mengumumkan Project Midnight, sebuah WRX yang direka untuk mencapai kelajuan yang tinggi atas tarmac, dan akan membuat debutnya di Goodwood Festival of Speed ​​2024 dari 11 hingga 14 Julai. Berikut adalah beberapa ciri utama dari kereta ini:

 • Inspirasi dari Airslayer: Project Midnight terinspirasi oleh kejayaan kereta Gymkhana “Airslayer” berdasarkan Subaru WRX STI 2020. Airslayer dikenali kerana aksi viralnya dan keupayaannya dalam mencatatkan rekod pada acara-acara seperti Mt. Washington Hillclimb dan Lightning Lap Majalah Kereta & Pemandu.

 • Fokus pada Kelajuan Tarmac: Berbeza dengan Airslayer yang serba boleh, Project Midnight direka semata-mata untuk mencapai kelajuan tinggi di atas permukaan tarmac. Ini dilakukan dengan bantuan pemandu berpengalaman Subaru Motorsports USA, Scott Speed, yang mempunyai latar belakang luas dari Formula 1 hingga rallycross.
 • Spesifikasi Teknikal:
  • Pengecas Turbo 2.0 liter: Menghasilkan 670hp dan 921Nm tork, dengan putaran hingga 9,500 rpm.
  • Kerja Badan Aerodinamik: Badan gentian karbon ultra lebar dengan sayap yang diperbesarkan, direka dari kereta rali WRX ARA24.
  • Berat Ringan: Dengan berat di bawah 1,133kg, hampir 300 paun lebih ringan daripada Airslayer dan 453kg lebih ringan daripada WRX standard.
  • Geometri Suspensi Tarmac: Direka khas untuk prestasi terbaik di atas tarmac.
  • Roda dan Tayar: Menggunakan roda magnesium OZ Racing Superturismo LMP 18×11 inci dengan slicks Yokohama ADVAN 280/650R18, menggantikan konfigurasi roda rali Airslayer.

 • Prestasi Terbukti: Enjin ini adalah evolusi terkini enjin rallycross Subaru Motorsports USA yang telah berjaya, membantu Scott Speed memenangi Kejohanan Pasukan Nitro Rallycross pada tahun 2021.

Project Midnight mempertaruhkan Subaru dalam arena kelajuan tinggi, memanfaatkan warisan kejuruteraan rally mereka untuk menghasilkan kereta yang memenuhi tuntutan prestasi tarmac yang ketat. Debutnya di Goodwood Festival of Speed ​​menjadi sorotan bagi peminat dan ahli automotif global yang menghargai inovasi dan keupayaan teknikal dalam perlumbaan.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan