Piston.my

Uni Wheel Hyundai: Revolusi Reka Bentuk Motor EV

Teknologi Uni Wheel oleh Hyundai membawa revolusi dalam reka bentuk motor kenderaan elektrik (EV) dengan membuat motor lebih kecil untuk memberi lebih banyak ruang dalam kenderaan. Berbeza dengan penyusunan tradisional yang menggunakan unit pemandu besar untuk seluruh gandar, Uni Wheel menempatkan motor kecil di setiap roda, meningkatkan prestasi dan keselamatan dengan membolehkan tindak balas bebas kepada pelbagai keadaan jalan.

Penataan gear unik Uni Wheel meningkatkan transmisi kuasa tanpa bergantung pada sambungan kekal (CV). Penataan ini, diletakkan dalam hub roda, meningkatkan kecekapan, meningkatkan penghantaran kuasa dan jarak pemanduan.

Uni Wheel menawarkan kawalan ketinggian pemanduan dinamik, menyesuaikan ketinggian kenderaan untuk kecekapan aerodinamik di lebuh raya atau peningkatan ketinggian tanah tanpa mengorbankan prestasi.

Teknologi ini boleh disesuaikan, menampung pelbagai saiz roda dari empat inci untuk peranti mobiliti peribadi hingga 25 inci untuk kenderaan yang lebih besar seperti kereta dan SUV. Hyundai membayangkan menggunakan Uni Wheel di pelbagai jenis kenderaan, menjalankan ujian daya tahan dan mendaftarkan paten di pasaran utama.

Inovasi ini menunjukkan komitmen Hyundai untuk memajukan teknologi EV dan mencari penyelesaian kreatif untuk prestasi dan kecekapan yang lebih baik.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan

Archive

Follow us on Facebook

Follow us on YouTube