Piston.my

Siri Honda 0: Siri EV Global Honda Baru

Honda telah mengumumkan “Siri Honda 0,” siri EV global baru yang dijadualkan untuk dilancarkan pada tahun 2026. Siri ini akan membuat penampilan sulung dengan dua model konsep, Saloon dan Space-Hub, yang dipamerkan di CES 2024. Saloon, model flagship, duduk di atas platform EV yang didedikasikan dengan reka bentuk luar yang rendah dan luas serta kabin yang lapang. Space-Hub, yang dibangunkan di bawah tema “meningkatkan kehidupan harian manusia,” menawarkan ruang yang fleksibel untuk penumpang dan menghubungkan manusia antara satu sama lain dan dunia luar.

Space-Hub

Logo H baru Honda, melambangkan dua tangan terbentang, akan digunakan secara eksklusif untuk model EV generasi akan datang. Siri Honda 0, yang dijadualkan dilancarkan pada tahun 2026, mewakili pendekatan baru dalam pembangunan EV, memberi tumpuan kepada prinsip ‘Thin, Light, and Wise’. Ia akan memperkenalkan kemajuan dalam reka bentuk, pemanduan automatik, teknologi bersambung, prestasi, dan kecekapan bateri.

Saloon

Siri ini akan menampilkan falsafah reka bentuk baru yang dipanggil “Seni Getaran,” menggunakan bahan mampan dan membangkitkan emosi melalui reka bentuk. Siri Honda 0 juga akan merangkumi sistem bantuan pemandu yang canggih (ADAS) dengan menggunakan teknologi Honda SENSING Elite. Pada separuh kedua tahun 2020-an, siri ini akan memperkenalkan generasi seterusnya ciri pemanduan automatik berdasarkan konsep keselamatan “berpusatkan manusia.”

Honda sedang mengembangkan sistem pengendalian asal untuk Siri Honda 0, yang merangkumi AI dan data pemandu untuk meningkatkan pengalaman memiliki kenderaan. Siri ini akan menawarkan pengalaman pemanduan yang berseni dengan e-Axles untuk daya dan kecekapan, teknologi aerodinamik canggih, dan bateri bertumpu kepadatan tinggi.

Space-Hub

Pengecasan tanpa stres dan penurunan bateri yang minimal dari semasa ke semasa adalah tumpuan utama, dengan pengecasan cepat dikurangkan kepada kira-kira 10-15 minit dari 15% hingga 80% kapasiti bateri. Matlamatnya adalah untuk meminimumkan penurunan kapasiti bateri kepada kurang daripada 10% selepas 10 tahun penggunaan.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan