Piston.my

BYD Lancar Kapal Kargo Explorer No. 1 untuk Eksport Kenderaannya

Dalam satu langkah bersejarah, China, yang telah dinamakan sebagai pengeksport kenderaan terbesar di dunia, terus meningkat dalam bidang automotif dengan pelancaran BYD Explorer No. 1, kapal kargo buatan China pertama yang direka khas untuk eksport kenderaan. Berlepas dari Longkou, sebuah bandar pelabuhan di utara-timur China, kapal yang dipesan oleh raksasa kenderaan elektrik BYD ini menuju ke Eropah, menandakan satu tonggak strategik dalam usaha pengembangan global syarikat itu.

Dibina untuk mengangkut sehingga 7,000 kenderaan, BYD Explorer No. 1 adalah satu bukti kebangkitan industri automotif China. Dipesan oleh BYD, jenama kenderaan terlaris China dan pemain utama dalam pasaran kenderaan elektrik, kapal kargo ini diuruskan oleh Zodiac Maritime Ltd. dan dibina oleh International Marine Containers Group Co.

Sebagai sebahagian daripada strategi pertumbuhan ambisius BYD, Explorer No. 1 memulakan pelayaran sulungnya ke Eropah dengan matlamat untuk memperluaskan jualan luar negeri. Walaupun telah melepasi jualan kenderaan elektrik Tesla dalam suku keempat 2023, BYD berhasrat untuk mengukuhkan kedudukannya sebagai pengeluar kenderaan elektrik terunggul di peringkat global.

Selain kapasiti kargo monumentalnya, BYD Explorer No. 1 adalah kapal yang mesra alam, selari dengan komitmen BYD terhadap kelestarian. Dengan jarak pelayaran 15,800 batu laut (29,261km), kapal ini menggunakan gas semulajadi sebagai sebahagian daripada sumber tenaganya. Alternatif hijau kepada bahan bakar kapal tradisional ini menunjukkan kesungguhan BYD terhadap amalan yang bersifat alam sekitar dalam pengilangan dan pengangkutan.

Kapal ini berlepas dari Longkou, membuat berhenti di Yantai pada 9 Januari sebelum menuju ke Shenzen, ibu pejabat BYD. Dari Shenzen, BYD Explorer No. 1 akan memulakan perjalanannya merentasi benua ke pantai Eropah.

Apabila China muncul sebagai kuasa automotif, BYD Explorer No. 1 bukan sahaja melambangkan aspirasi global BYD, tetapi juga pengaruh semakin meningkat China dalam pasaran automotif antarabangsa.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan