Piston.my

Mini Memperkenalkan Mini Cooper SE Elektrik Generasi Kelima

Mini telah memperkenalkan Mini Cooper SE generasi kelima yang sepenuhnya elektrik. Kereta elektrik ini, dibina atas platform Mini Cooper klasik, menggabungkan perasaan go-kart yang ikonik dengan teknologi moden untuk perjalanan yang menyeronokkan dalam semua keadaan cuaca.

Cooper SE baru direka untuk prestasi yang lebih baik, terutama pada salji dan ais. Motor elektriknya yang berkuasa 218hp menyediakan kuasa yang kuat, menjadikan kereta ini cergas dengan stereng yang langsung. Sistem brek terintegrasi memastikan keselamatan, bahkan di atas permukaan yang licin.

Untuk menangani naik turun bersalji atau lintasan menurun, Regulasi Slip Aktif mengoptimumkan daya cengkaman, memberikan sehingga 330Nm tork secara terkawal. Bateri voltan tinggi, dengan kapasiti 54.2 kWh dan jarak pergerakan sehingga 402km, diletakkan di lantai kenderaan untuk pengagihan berat yang seimbang. Reka bentuk ini, bersama dengan suspensi, menghasilkan perjalanan yang lancar dan responsif.

Terinspirasi oleh kejayaan Mini klasik di jalan berlapis salji dalam Rally Monte Carlo pada 1960-an, Mini Cooper SE dengan yakin menangani keadaan musim sejuk. Reka bentuk luar yang ringkas mengekalkan gaya ikonik Mini, meraikan sejarah 60 tahun jenama ini.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan