Piston.my

Dua Edisi GR Yaris Berprestasi Tinggi Toyota: Diinspirasikan Oleh Juara Rali

Toyota telah mendedahkan dua versi berprestasi tinggi yang unik untuk GR Yaris baru, yang dikembangkan bekerjasama dengan juara pemandu Toyota Gazoo Racing World Rally Team (TGR-WRT) Sébastien Ogier dan Kalle Rovanperä. Model eksklusif ini membuat penampilan pertama mereka pada hari pertama Rallye-Monte Carlo, menandakan permulaan Kejuaraan Rali Dunia FIA 2024 (WRC).

Edisi Ogier

Terinspirasi oleh versi konsep yang dipamerkan di Tokyo Auto Salon 2023, edisi istimewa ini mencerminkan sumbangan peribadi pemandu juara yang turut serta dalam proses pembangunan. Inisiatif ini berakar dari keinginan Pengerusi Toyota Motor Corporation dan Pemandu Utama Akio Toyoda untuk mengungkapkan rasa terima kasih kepada pemandu yang memainkan peranan penting dalam menyempurnakan dan mengembangkan kereta Toyota melalui perlumbaan rali.

Kedua-dua edisi ini mempunyai tetapan semula, menggantikan mod “Gravel” dan “Track” yang terdapat dalam GR Yaris standard, untuk selaras dengan keutamaan peribadi setiap pemandu dalam pengendalian dan prestasi. Selain itu, setiap model mempunyai ciri-ciri reka bentuk luar dan dalaman yang unik.

Dikuasakan oleh iterasi terkini enjin tiga silinder turbo 1.6 liter GR Yaris, menghasilkan 280hp dan 390Nm tork, dipadankan dengan transmisi manual pintar enam kelajuan (6iMT), kedua-dua edisi eksklusif ini menjanjikan pengalaman pemanduan yang mendebarkan.

Edisi Ogier:

Edisi Ogier memperkenalkan dua mod kawalan AWD baru: Morizo dan Seb. Mod Morizo, yang dikembangkan oleh Akio Toyoda sendiri, memberi tumpuan pada penyampaian waktu lumba yang konsisten, manakala mod Seb, yang dikembangkan oleh Sébastien Ogier, menekankan pengalaman pemanduan yang bersambung dengan pengagihan tork untuk mengawal drift. Badan kereta mempunyai cat Matt Stealth Grey khas, butiran bendera kebangsaan Perancis, pelekat peringatan WRC, dan rim aloi BBS yang khas. Di dalam, terdapat plat peringatan kemenangan WRC, jahitan kontras menghormati warna kebangsaan Perancis, dan butiran khas lainnya.

Edisi Rovanperä:

Edisi Rovanperä mempunyai Mod Donut unik yang direka untuk drift dan melakukan donut berjurus, bersama dengan Mod Kalle yang memastikan ciri-ciri pengendalian linear. Reka bentuk luar mempunyai cat tiga warna unik dan pelekat kemenangan WRC, dengan rim aloi BBS dan spoiler belakang sayap CFRP yang boleh diubah. Kabin merangkumi hiasan dan penutup yang sepadan dengan warna kebangsaan Finlandia, plat yang mengingati kemenangan WRC TGR, dan sentuhan peribadi lainnya.

Kedua-dua Edisi Ogier dan Rovanperä akan mempunyai jumlah pengeluaran terhad, dengan butiran lanjut mengenai pesanan dan penjualan di pasaran Eropah akan diumumkan pada tarikh kemudian oleh pengedar tempatan. Model-model eksklusif ini bertujuan untuk meraikan semangat perlumbaan rali dan kerjasama antara pemandu yang memenangi kejuaraan dan komitmen Toyota terhadap kecemerlangan prestasi.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan