Piston.my

Tesla Setuju Penyelesaian RM7.14 Juta dalam Tuntutan Sisa Berbahaya

Tesla telah bersetuju untuk membayar penyelesaian sebanyak $1.5 juta (RM7,140,000) untuk menyelesaikan saman yang diajukan oleh 25 buah negeri di California yang mendakwa pengeluar kereta elektrik itu mengendalikan sisa berbahaya secara tidak betul di kilangnya di seluruh negeri tersebut. Penyelesaian itu, yang diluluskan oleh Hakim Jayne Lee di mahkamah negeri San Joaquin, datang hanya beberapa hari selepas negeri-negeri tersebut mendakwa Tesla telah menandakan dan membuang bahan sisa, termasuk cat, bateri terpakai, dan diesel dengan tidak betul.

Walaupun Tesla tidak mengaku kesalahan sebagai sebahagian daripada penyelesaian tersebut, syarikat itu bersetuju untuk membayar denda sivil sebanyak $1.3 juta (RM6,188,000) dan $200,000 (RM952,000) untuk membayar balik kos penyiasatan negeri-negeri tersebut. Syarikat itu juga berjanji untuk mengambil langkah-langkah untuk mengendalikan sisa dengan sewajarnya dan akan menyewa juruaudit pihak ketiga untuk menyiasat amalan sisa selama lima tahun akan datang.

Walaupun kereta elektrik membawa faedah alam sekitar, pengeluaran dan penyelenggaraan kenderaan ini menghasilkan sisa yang merbahaya. Saman itu mendakwa bahawa Tesla melanggar undang-undang perniagaan tidak adil negeri dan undang-undang pengurusan sisa berbahaya di sehingga 101 fasiliti, termasuk kilang pengeluarannya di Fremont, California.

Tesla sebelum ini telah menyelesaikan dengan Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) Amerika Syarikat pada tahun 2019 berhubung pelanggaran sisa berbahaya persekutuan yang didakwanya di kilang Fremont. Perjanjian 2019 itu memerlukan Tesla untuk melaksanakan amalan pengurusan sisa yang betul dan membayar denda $31,000 (RM147,575). Pada tahun 2022, Tesla mencapai penyelesaian lain dengan EPA, bersetuju untuk membayar denda $275,000 (RM1,309,137) kerana gagal mengekalkan rekod dan melaksanakan rancangan untuk meminimumkan pencemaran udara dari operasi pengecatan di kilang Fremont.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan