Piston.my

PLUS Malaysia Bersedia Menyambut Tahun Baru Cina dengan Empat Strategi Utama

PLUS Malaysia Berhad (PLUS) sedang bersiap sedia untuk kenaikan jangkaan trafik di lebuh raya mereka semasa sambutan Tahun Baru Cina yang akan datang. Bagi memastikan perjalanan yang lancar dan selesa bagi pengguna lebuh raya, PLUS telah menggariskan empat strategi utama yang memberi tumpuan kepada keselesaan pengguna, pengurusan trafik, pengagihan trafik, dan komunikasi yang cekap.

Keselesaan Pengguna Lebuh Raya

Ketua Pegawai Operasi PLUS, Datuk Ir Zakaria Ahmad Zabidi, menekankan keutamaan menguruskan kesesakan di plaza tol dan lebuh raya utama untuk meningkatkan keselesaan pengguna. Untuk mencapai matlamat ini, PLUS akan menyediakan 450 kakitangan PLUSRonda untuk perondaan lebuh raya, menempatkan 1,500 staf di plaza tol, dan memastikan semua lorong tol beroperasi. Tambahan pula, kakitangan penyelenggaraan akan memastikan kebersihan di rehatan, dengan kemudahan tambahan seperti tandas dan kawasan letak kenderaan sementara disediakan di lokasi tertentu.

Pengurusan Trafik & Pengurusan Kejadian

PLUS komited terhadap pengurusan trafik yang cekap dan penanganan kejadian semasa musim perayaan. Penutupan lorong akan diminimumkan dari 5 hingga 16 Februari 2024, kecuali untuk kecemasan dan kerja-kerja penting. SmartLane akan digunakan untuk meningkatkan kapasiti lorong, manakala larangan kenderaan berat dilaksanakan pada tarikh tertentu bertujuan untuk memudahkan aliran trafik yang lebih lancar.

Pengagihan Trafik

PLUS memperkenalkan MyPLUS-TTA, pendekatan penjadualan perjalanan digital, untuk mengagihkan trafik dan mengelakkan kesesakan di lokasi tertentu secara serentak. Pengguna boleh mengakses jadual tersebut melalui aplikasi PLUS untuk merancang perjalanan antara 8 hingga 13 Februari 2024.

Komunikasi & Pengurusan Pelanggan

Info trafik berterusan dan saluran komunikasi adalah penting bagi perjalanan di lebuh raya. PLUS berjanji untuk menyediakan info melalui paparan elektronik, Aplikasi PLUS, X@PLUSTrafik, media sosial, dan media-media lain. Pengguna lebuh raya juga boleh mendapatkan bantuan melalui PLUSLine dan PUTRI Chatbot untuk kecemasan. PLUS mengingatkan pengguna untuk memastikan baki yang mencukupi dalam kad Touch ‘n Go atau eWallet mereka sebelum memulakan perjalanan.

Dengan melaksanakan strategi ini, PLUS bertujuan untuk meningkatkan pengalaman pengguna dan memastikan perjalanan yang selamat dan mudah bagi semua pengguna lebuh raya semasa musim perayaan.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan