Piston.my

Abarth Memperkenalkan Fiat 600e Berprestasi Tinggi: Edisi Scorpionissima

Abarth, terkenal dengan kenderaan prestasi tinggi, telah memperkenalkan versi dipertingkatkan daripada Fiat 600e elektrik, memaparkan peningkatan kuasa yang ketara dan estetik yang lebih agresif.

Ditampilkan dalam penampilannya yang menarik sebagai edisi pelancaran Scorpionissima, Fiat 600e yang mengagumkan telah menarik perhatian selepas dikesan semasa sesi penggambaran komersial, dengan hanya 1949 unit yang dijadualkan untuk pengeluaran.

Walaupun butiran teknikal seperti konfigurasi pemanduan dan spesifikasi bateri masih dirahsiakan, Fiat 600e elektrik berjanji untuk memberikan keseronokan dengan differential terhad mekanikal dan output kuasa yang menakjubkan sebanyak 240hp.

Peningkatan kuasa ini menetapkan 600e sebagai Abarth yang paling berkuasa yang pernah dicipta, mempunyai peningkatan 84hp yang hebat berbanding rakan sejawatannya dari Fiat.

Sementara mengekalkan potensi untuk prestasi elektrik yang memukau, 600e mungkin mewarisi baterinya dari kereta asal Fiat, dilengkapi dengan unit ion litium kobalt mangan nikel 54 kWh. Namun, disebabkan motor yang mengeluarkan lebih banyak kuasa, pengurangan sedikit dalam julat dijangka berbanding dengan julat 400km Fiat 600e pada kitaran WLTP.

Fiat 600e

Bekerjasama dengan pembekal Formula E Hankook, Abarth melengkapi 600e dengan “tayar prestasi tinggi” yang dibangunkan khas untuk memberikan cengkaman optimum dan dinamik perlumbaan yang unggul di pelbagai keadaan.

Dari segi estetik, Abarth memastikan 600e kelihatan berbeza daripada rakan sejawatnya Fiat. Edisi Scorpionissima mempunyai penyelesaian cat Hypnotic Purple eksklusif, manakala keseluruhan barisan model Abarth 600e dilengkapi dengan kit badan yang kelihatan agresif, membezakan ia sebagai jentera berorientasikan prestasi.

Menonjolkan persona bersukanannya, model Scorpionissima termasuk spoiler yang diperbesarkan di atas penutup ekor, memberi petanda kepada peningkatan lebar trek. Selain itu, tayar 20 inci dipasangkan untuk menampung sistem pengereman yang luas.

Pemilik edisi Scorpionissima akan menerima sijil keaslian, menegaskan eksklusif dan warisan penciptaan Abarth elektrik yang menarik ini.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan

Archive

Follow us on Facebook

Follow us on YouTube