Piston.my

Hyundai Memperkenalkan 2024 Elantra N dengan Prestasi Yang Dipertingkatkan

Hyundai Elantra N 2024 telah menerima pelbagai kemaskini yang bertujuan untuk meningkatkan pengalaman memandunya. Dengan harga permulaan yang menarik pada $34,850 (RM166,356), termasuk penghantaran, versi terkini sedan sport berharga mampu ini berjanji untuk memberikan lebih banyak nilai kepada pembelinya.

Dijual hanya $835 (RM3,982) lebih tinggi daripada pendahulunya, Elantra N 2024 terletak dengan selesa dalam segmen prestasi yang kompetitif. Walaupun sedikit lebih tinggi dari pesaingnya seperti Volkswagen Golf GTI dan Subaru WRX dari segi kos, ia tetap menjadi pilihan menarik berbanding dengan Toyota GR Corolla dan Honda Civic Type R.

Membina reputasinya untuk menawarkan nilai yang luar biasa, Elantra N kini dilengkapi dengan pelbagai kemaskini yang membenarkan peningkatan kos yang sederhana.

Perubahan paling ketara terdapat di bahagian hadapan, di mana reka bentuk bumper yang disegarkan dan lampu hadapan baru memberikan sedan penampilan yang lebih berwibawa. Bukan sahaja kosmetik, kemaskini ini meningkatkan aliran udara ke dalam radiator dan sistem brek, memastikan kecekapan penyejukan yang lebih baik dan prestasi pengereman yang konsisten. Hyundai juga melaksanakan perlindungan termal untuk talian brek untuk mengelakkan pemanasan bendalir—penambahan yang dipertimbangkan untuk peminat pemanduan yang bersemangat.

Elantra N mendapat manfaat daripada penambahbaikan mekanikal yang bertujuan untuk meningkatkan kawalan dan dinamik pemanduan. Sistem stereng yang disemak semula dengan toleransi yang lebih baik dan sambungan universal baharu meningkatkan ketepatan dan maklum balas, manakala pemasangan motor yang dikemas kini berfungsi untuk mengurangkan getaran. Selain itu, sesendal uretana pada titik pelekap suspensi belakang menyumbang kepada perjalanan yang lebih lancar.

Mungkin peningkatan yang paling ketara datang dalam bentuk roda aloi terpacak 19 inci standard, yang melepaskan 14kg beban yang tidak dijuntai berbanding model sebelumnya. Dilitupi dengan tayar musim panas Michelin Pilot Sport 4S, roda ini menawarkan cengkaman dan respons yang meningkat, terutamanya dalam situasi penjenteraan pada kelajuan tinggi.

Menggerakkan Elantra N 2024 adalah enjin empat-silinder turbo 2.0 liter yang dikenali, memberikan kuasa kukuh sebanyak 276hp dan tork 391Nm. Dipadankan dengan transmisi manual enam kelajuan sebagai standard, peminat boleh memilih transmisi dwi-kopling automatik lapan kelajuan dengan tambahan $1500 (RM7,153).

Dengan pengedar Hyundai sudah menerima penghantaran Elantra N 2024, bakal pembeli digalakkan untuk bertindak dengan pantas untuk mengesahkan model yang diingini. Dengan gabungan prestasi, nilai, dan dinamik pemanduan yang ditingkatkan, Elantra N terus mengekalkan reputasinya sebagai pilihan utama dalam segmen sedan sukan berharga.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan