Piston.my

Honda CR-V FCEV Menggabungkan Kuasa Hidrogen dengan Teknologi Bateri

Para peminat Honda sedang mendapat gambaran awal tentang masa depan dengan video teaser mengenai CR-V FCEV yang akan datang, yang dijadualkan untuk muncul pada tahun 2024. Walaupun masih dibalut dengan camouflage, versi SUV popular ini berfungsi dengan hidrogen dan memberikan petunjuk mengenai ciri-ciri tambahan berkat adanya bateri yang dibenamkan.

Apabila ia meluncur ke jalan-jalan pada penghujung tahun ini, Honda CR-V FCEV akan membuat sejarah sebagai kenderaan pengeluaran pertama di Amerika Utara yang menggabungkan bateri dengan sel hidrogen. Gabungan unik ini membolehkan SUV ini diisi seperti kereta elektrik biasa apabila stesen hidrogen adalah sukar didapati.

Inovasi ini membebaskan CR-V FCEV dari kebergantungan sepenuhnya pada stesen pengisian hidrogen yang terhad. Selain itu, caj dwi-arahnya bermaksud pemilik boleh menggunakan kuasa bateri yang disimpan untuk perkara seperti menjalankan peranti, seperti yang ditunjukkan dengan mesin pembuat kopi dalam video.

Walaupun butiran mengenai saiz bateri dan kapasiti tangki hidrogen masih dirahsiakan, semua orang ingin tahu mengenai julat pemanduan SUV ini. Apa yang kita tahu adalah bahawa rangkaian kuasa baru ini, yang dibangunkan dengan General Motors, dijangka lebih berkos efektif daripada model Clarity Fuel Cell terdahulu Honda, dan dijangka bertahan dua kali lebih lama.

Dari segi penampilan, CR-V bahan api hidrogen mempunyai bahagian hadapan yang segar dengan gril yang lebih anggun dan salur bampar yang lebih besar, memberikan ciri-ciri berbeza dari CR-V petrol biasa. Anda juga akan melihat port caj di fender hadapan dan kluster lampu belakang yang jelas.

Pengeluaran Honda CR-V FCEV akan berlaku di kilang Marysville di Ohio, dan ia bukan hanya untuk Amerika Utara – ia juga menuju ke Jepun. Dengan begitu banyak keghairahan yang dibangun, para peminat dengan penuh keterujaan menunggu butiran lebih lanjut mengenai SUV inovatif yang akan mengubah bidang teknologi automotif.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan