Piston.my

Wagon Elektrik Pertama Volkswagen: ID.7 Tourer

Volkswagen telah mengubah Konsep ID. Space Vizzion, yang diperkenalkan pada November 2019, menjadi versi produksi yang dikenali sebagai ID.7 Tourer. Station wagon elektrik ini menandakan langkah masuk Volkswagen ke dalam segmen station wagon elektrik, bersama dengan jajaran model konvensional seperti Golf Variant, Passat Variant, dan Arteon Shooting Brake.

Walaupun station wagon biasanya lebih besar daripada sedan, ID.7 Tourer berkongsi panjang, lebar, dan tinggi yang sama dengan kereta sedan sejawatnya. Dengan dimensi 4961mm panjang, 1862mm lebar, dan 1536mm tinggi, serta wheelbase 2971mm, ID.7 Tourer menawarkan ruang yang mencukupi untuk penumpang dan kargo.

Sambil mengekalkan dimensi luaran yang sama, ID.7 Tourer menawarkan peningkatan kepraktisan, dengan ruang bagasi sebanyak 605 liter di belakang tempat duduk belakang, yang boleh diperluaskan sehingga 1,714 liter dengan tempat duduk belakang dilipat. Kotak atap pilihan turut meningkatkan kapasiti kargo dengan tambahan 460 liter. Tambahan pula, wagon ini menawarkan fleksibiliti untuk membawa barang-barang yang lebih panjang, dengan panjang kawasan muat hingga 1948mm apabila tempat duduk belakang dilipat.

Di dalam dan di luar, reka bentuk ID.7 Tourer konsisten dengan ID.7, termasuk atap yang lebih panjang dan bahagian belakang yang direka semula untuk meningkatkan praktikaliti. ID.7 Tourer mewarisi sunroof panoramik pilihan dengan lapisan cecair tersebar polimer (PDLC), membolehkan penumpang mengubah kejelasan dengan menekan butang.

ID.7 Tourer menggunakan motor elektrik yang sama di bahagian belakang seperti varian liftback, memberikan kuasa sebanyak 282hp dan tork sebanyak 545Nm. Versi Pro, yang tersedia semasa pelancaran, dilengkapi dengan bateri 77 kWh, manakala varian Pro S dengan bateri 86 kWh direncanakan. Bateri yang lebih besar dijangkakan dapat memberikan jangkaan sehingga 685km mengikut kitaran WLTP. Masa cas bateri berkisar dari kurang dari 30 minit hingga mencapai 10 hingga 80 peratus kapasiti, bergantung kepada saiz bateri dan kuasa cas maksimum.

Pengeluaran ID.7 Tourer akan dilakukan di kilang Emden Volkswagen di Jerman, bersama dengan model ID.7 dan ID.4 regular.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan