Piston.my

Arab Saudi dan UAE Mencari Potensi Litium dalam Menghadapi Permintaan EV

Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) sedang memikirkan untuk mendapatkan litium daripada air garam yang terdapat di medan minyak mereka untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk kereta elektrik (EV) dan menjadikan ekonomi mereka lebih pelbagai.

Ini merupakan perubahan besar bagi negara yang kebanyakannya menjana wang daripada minyak, apabila dunia bergerak ke arah menggunakan bahan api fosil yang kurang. Arab Saudi, yang diketuai oleh Putera Mahkota Mohammed bin Salman, melabur banyak untuk menjadi pusat EV.

Saudi Aramco dan Syarikat Minyak Kebangsaan Abu Dhabi (ADNOC) baru mula mencari litium daripada air garam, yang merupakan mineral penting yang diperlukan untuk membuat bateri EV. Mereka menggunakan pengalaman mereka dengan mengendalikan air garam minyak dan air sisa untuk memikirkan cara melakukannya.

Terdapat teknologi baharu yang dipanggil pengekstrakan litium langsung (DLE) yang mungkin mereka gunakan. Ia membolehkan mereka mendapatkan litium daripada air garam tanpa menyebabkan kemudaratan kepada alam sekitar seperti yang dilakukan oleh perlombongan tradisional. Dengan cara ini, mereka boleh menggunakan barangan yang mereka ada dan bukannya membina kemudahan baru yang mahal.

Walaupun ia agak sukar di pasaran sekarang, syarikat kereta menjangkakan akan terus memerlukan litium untuk EV. Arab Saudi mempunyai banyak wang, jadi ia yakin ia boleh mencuba perkara baharu, seperti membuat 500,000 EV setiap tahun menjelang 2030 dengan jenama Ceer EV dan kilang untuk membuat bahan EV.

Syarikat Perlombongan Arab Saudi (Ma’aden) sedang berusaha mendapatkan litium daripada air laut. Ini menunjukkan Arab Saudi serius untuk menjadi lebih baik dalam mendapatkan litium. Kedua-dua Arab Saudi dan UAE mahu memenuhi keperluan dunia untuk litium dan menjadi penting dalam era kereta elektrik.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan