Piston.my

Strategi Toyota dalam Pasaran Kenderaan Elektrik yang Berkembang

Ketua Pegawai Eksekutif Toyota, Ted Ogawa, berkata dia tidak pasti kenderaan elektrik akan menjadi sangat popular di Amerika menjelang 2030. Walaupun kerajaan mahukan banyak kereta elektrik di jalan raya, Toyota masih lebih berminat untuk membuat kereta hibrid.

Ogawa berkata Toyota akan terus membuat apa yang orang mahukan, dan sekarang, itu kebanyakannya kereta hibrid. Toyota membelanjakan banyak wang untuk membuat kereta hibrid di Amerika Utara.

Kerajaan mahu lebih separuh daripada semua kereta baharu menjadi elektrik menjelang 2030, tetapi Toyota menyasarkan hanya 30%. Ogawa berkata Toyota mungkin hanya membeli kredit untuk memenuhi peraturan kerajaan dan bukannya mengubah rancangannya.

Toyota berada di belakang syarikat lain seperti Tesla dalam hal menjual kereta elektrik. Ogawa mengakui bahawa Toyota tidak begitu mahir dalam membuat bateri kereta elektrik, tetapi mereka cuba untuk menjadi lebih baik. Mereka juga sedang mengusahakan perkara seperti tempat mengecas kereta elektrik dan cara mengurus tenaga yang mereka gunakan.

Toyota mengambil pendekatan berhati-hati terhadap kereta elektrik. Mereka akan terus membuat kereta hibrid kerana itulah yang orang mahukan, tetapi mereka juga mengusahakan kereta elektrik untuk mengikuti perubahan yang berlaku dalam industri kereta.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan