Piston.my

Menteri Pengangkutan Pertimbangkan Pajakan untuk Aset Pengangkutan

Kerajaan sedang mempertimbangkan pendekatan baharu yang melibatkan kaedah pajakan untuk perkhidmatan pengangkutan, khususnya untuk aset seperti kereta api, untuk mengoptimumkan jangka hayat mereka, menurut Menteri Pengangkutan Anthony Loke. Melalui kaedah ini, kerajaan tidak lagi menumpukan kepada pembelian aset baharu sebaliknya memajakkannya, dengan pihak pemberi pajak turut bertanggungjawab ke atas penyelenggaraannya.

Menurut Bernama, Loke menjelaskan bahawa dengan menerima pakai perjanjian pajakan, sama seperti yang biasa digunakan dalam industri penerbangan untuk pesawat, kerajaan dapat memastikan penggunaan aset yang cekap di samping mengurangkan beban kos penyelenggaraan.

Model pajakan ini akan merangkumi tanggungjawab penyelenggaraan, memastikan aset kekal beroperasi dan dalam keadaan optimum sepanjang penggunaannya.

Menjawab kebimbangan yang dibangkitkan Khairil Nizam Khirudin berhubung penyelenggaraan tren yang dianggarkan menelan belanja sekitar RM250 juta bagi mengelak isu teknikal semasa musim perayaan, Loke mengakui penyelenggaraan sebagai cabaran besar dalam perkhidmatan kereta api. Dia menyatakan bahawa perbincangan akan diadakan dengan Kementerian Kewangan dan Kementerian Ekonomi untuk menilai kesesuaian model pajakan ini untuk meningkatkan perkhidmatan pengangkutan.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan