Piston.my

SPRM Rampas Lapan Kereta Mewah dalam Siasatan Sindiket Penyeludupan

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), dengan kerjasama agensi penguatkuasa lain, telah merampas lapan kereta mewah, termasuk dua Lamborghini, sebagai sebahagian daripada siasatan berterusan terhadap sindiket yang didakwa terlibat dalam penyeludupan tembakau, rokok dan minuman keras ke negara ini.

Kereta mewah yang dirampas dianggarkan bernilai sekitar RM6 juta itu dipercayai milik individu yang memegang jawatan sebagai pemilik syarikat dan orang tengah yang disyaki membayar rasuah kepada pegawai agensi penguatkuasaan.

Sumber menunjukkan bahawa operasi khas yang dijalankan oleh SPRM, Lembaga Hasil Dalam Negeri dan Bank Negara baru-baru ini bertujuan untuk membanteras kegiatan haram sindiket itu. Siasatan telah mendedahkan pautan kepada skim pengubahan wang haram.

Berhubung kes itu, 11 individu termasuk lima penjawat awam telah ditahan. Kegiatan penyeludupan sindiket itu disyaki menyebabkan kerugian hasil cukai kira-kira RM400 juta. Dapatan awal menunjukkan rasuah berjumlah RM8 juta dibayar kepada pelbagai individu termasuk penjawat awam bagi memudahkan operasi sindiket itu.

Sindiket itu dipercayai beroperasi antara 2018 hingga tahun lalu. Pengarah bahagian pencegahan pengubahan wang haram SPRM, Datuk Mohamad Zamri Zainul Abidin, mengesahkan rampasan kereta mewah itu sebagai sebahagian daripada siasatan.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan