Piston.my

Mercedes Vision EQXX: Pembaruan Terkini dalam Penjimatan Tenaga

Mercedes Vision EQXX elektrik terus mengagumkan dunia automotif dengan inovasi tercanggih dan kecekapan luar biasa. Selepas melengkapkan pemanduan cas tunggal yang mengagumkan sejauh 1,008km dan 1,202km, Vision EQXX memulakan satu lagi perjalanan penting, meliputi 1,010km dalam haba padang pasir untuk menguji sistem pengurusan haba termajunya.

Matlamat utama ekspedisi padang pasir ini adalah untuk melihat sejauh mana sistem pengurusan haba kereta berfungsi dalam suhu setinggi 34 darjah Celsius. Walaupun dalam keadaan yang sukar, sistem pintar itu mengekalkan pemanduan elektrik dan kabin pada suhu yang betul dengan menggunakan tenaga yang minimum. Sistem penyaman udara, yang menggunakan pam haba khas, memainkan peranan penting dalam memastikan keadaan selesa sambil menjimatkan tenaga.

Jurutera juga mengkaji prestasi bumbung solar semasa perjalanan. Dengan 117 sel solar, bumbung menangkap tenaga solar dan mengurangkan ketegangan pada sistem elektrik utama dan meningkatkan julat keseluruhan kira-kira 24km. Mereka kini melihat bagaimana teknologi ini boleh digunakan dalam kereta pengeluaran biasa untuk menjadikannya lebih cekap.

Semasa perjalanan, mereka juga belajar banyak tentang cara angin dan cahaya matahari mempengaruhi kecekapan, mengumpulkan data terperinci tentang perkara seperti sudut dan arah cahaya matahari. Dengan lebih daripada dua tahun dan 23,340km ujian dalam pelbagai keadaan sebenar, Vision EQXX telah membuktikan dirinya sebagai kenderaan elektrik yang terkemuka.

Orang ramai di seluruh dunia telah kagum dengan saiz kompak Vision EQXX dan reka bentuk anggun, melihatnya sebagai gambaran masa depan kereta elektrik. Apabila stesen pengecasan semakin meluas, kecekapan jarak jauh kereta itu menunjukkan dedikasi Mercedes-Benz terhadap kuasa elektrik dan pemanduan eco-friendly.

Melalui perjalanan jalan raya merentasi Eropah, AS dan China, Mercedes-Benz telah memberi orang ramai peluang untuk merasai kemewahan dan kemampanan Vision EQXX secara langsung. Usaha ini adalah sebahagian daripada rancangan jenama yang lebih besar untuk menerajui kereta yang inovatif dan eco-friendly.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan