Piston.my

Ferrari Menghadapi Saman Atas Dakwaan Isu Brek

Seorang pemilik Ferrari bernama Iliya Nechev telah mengambil tindakan terhadap pembuat kereta mewah itu dengan mengeluarkan saman mahkamah di Mahkamah Daerah AS. Nechev mendakwa Ferrari tidak membetulkan masalah brek dengan betul dalam model tertentu, menyebabkan pemilik mempunyai kereta yang berpotensi tidak selamat walaupun selepas cuba dibaiki.

Nechev membeli Ferrari 458 Italia 2010 miliknya pada 2020 dan berkata dia mengalami masalah brek sejak itu. Dia mendakwa semasa membelok menuruni bukit, keretanya tidak perlahan walaupun dia membrek. Nechev berkata seorang peniaga Ferrari memberitahunya ini adalah “normal.”

Ferrari menarik balik beberapa model pada Oktober 2021 kerana kebocoran cecair brek, yang boleh menyebabkan masalah brek. Tetapi mereka bergelut untuk mencari punca sebenar. Pada pertengahan 2022, mereka menarik balik lebih dari 23,000 kereta dari tahun 2005 dan seterusnya kerana penutup takungan yang rosak. Ini boleh menyebabkan masalah brek, tetapi 458 Italia milik Nechev tidak disertakan dalam penarikan balik kedua ini.

Tuntutan Nechev mendakwa Ferrari tidak melakukan cukup untuk membetulkan masalah brek, mengatakan mereka sepatutnya menggantikan ‘master cylinder’. Dia juga menuduh Ferrari tidak memberitahu pelanggan tentang keseriusan masalah brek dan ini mungkin meletakkan mereka dalam bahaya.

Kes ini menunjukkan kepentingan pembuat kereta memastikan kenderaan mereka selamat dan boleh dipercayai. Bagi Ferrari, yang terkenal dengan kereta berprestasi tinggi, bersikap telus dan cepat menyelesaikan masalah keselamatan adalah penting untuk reputasi dan kepuasan pelanggannya.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan