Piston.my

Isuzu Memperkenalkan Konsep Elektrik D-Max Ute untuk Australia

Isuzu telah mengumumkan rancangan untuk memperkenalkan versi elektrik D-Max ute yang popular di Australia. Mereka mendedahkan konsep yang dipanggil ‘konsep D-Max EV’ sebelum Pameran Motor Antarabangsa Bangkok. Konsep ini memberikan gambaran sekilas tentang model ‘D-Max BEV’ yang akan datang dan ditetapkan untuk dilancarkan di Eropah pada 2025 dan dijangka tiba di Australia pada 2026.

Konsep EV adalah berdasarkan ute D-Max semasa yang dikeluarkan pada 2020. Ia didatangkan dengan bateri litium-ion 66.9kWh, keupayaan 4X4 sepenuh masa, dua motor elektrik yang menghasilkan 174hp dan 325Nm, kapasiti muatan 1000kg, dan kapasiti towing 3500kg. Ia mencapai kelajuan maksimum melebihi 130km/j.

Walaupun jarak pemanduan yang tepat dan kelajuan pengecasan belum disahkan, Isuzu memberi jaminan bahawa D-Max BEV akan mengekalkan keliatan yang diharapkan daripada trak pikap. Ia sepatutnya berfungsi dengan baik di kawasan yang kasar, dengan pecutan yang lancar dan mantap seperti biasa bagi kenderaan elektrik.

D-Max BEV pertama kali akan dilancarkan di pasaran Eropah terpilih pada 2025, kemudian berkembang ke Australia, UK, Thailand dan wilayah lain berdasarkan permintaan dan kesediaan infrastruktur pengecasan EV.

Reka bentuk konsep D-Max EV menyerupai model diesel facelift, dengan ciri seperti gril tertutup, lampu hadapan gelap dengan aksen biru dan roda aloi yang unik.

Presiden Isuzu, Shinsuke Minami, mengulangi dedikasi syarikat untuk membangunkan ute elektrik bateri untuk memenuhi peraturan pelepasan, termasuk Standard Pelepasan Kenderaan Baharu Australia (NVES).

Isuzu Ute Australia mengakui cabaran dalam beralih kepada kenderaan rendah dan sifar pelepasan, terutamanya dalam mencipta model yang berpatutan dan sesuai untuk keperluan Australia, seperti perjalanan jarak jauh, muatan berat dan kapasiti menunda. Mereka menyertai panggilan industri untuk mengklasifikasikan SUV 4X4 besar sebagai kenderaan komersial ringan untuk memenuhi sasaran pelepasan dengan lebih baik.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan