Piston.my

JPJ: 95% Kes Memandu Secara Laju Melibatkan Kelajuan Diantara 130kmh Dan 170kmh

Sejak pelaksanaan operasi khas Hari Raya Aidilfitri 2024 pada 1 April, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengesan 16,142 kes memandu melebihi had lagu melalui kamera Sistem AES.

Datuk Lokman Jamaan, pengarah penguatkuasaan kanan JPJ, mendedahkan bahawa 95 peratus daripada kesalahan tersebut melibatkan pemandu yang memandu pada kelajuan antara 130 km/jam hingga 170 km/jam, manakala lima peratus yang selebihnya melebihi 170 km/jam.

Menyuarakan kebimbangan terhadap dapatan tersebut, Lokman menekankan peranan penting pemandu dalam memastikan keselamatan mereka dan pengguna jalan lain dengan mematuhi had kelajuan yang ditetapkan.

“Pemandu mesti mengambil lebih banyak tanggungjawab terhadap keselamatan mereka dan keselamatan pengguna jalan lain dengan mematuhi had kelajuan yang ditetapkan,” katanya semasa sidang akhbar yang diadakan sempena acara Operasi Motosikal Bersepadu di Meru Raya.

Menggariskan impak yang mungkin terhadap kadar kemalangan dan kematian, Lokman menekankan kepentingan menjaga kewaspadaan, terutamanya semasa musim perayaan.

Beliau juga mendedahkan bahawa JPJ telah mengeluarkan 26,313 notis kepada pengguna jalan atas pelbagai pelanggaran peraturan keselamatan jalan raya dan undang-undang semasa Operasi Motosikal Khas di seluruh negara yang dijalankan dari 1 hingga 6 April.

Selain itu, sebagai sebahagian daripada operasi ini, 1,464 motosikal telah dirampas kerana tidak mematuhi peraturan.

A car stirs the soul, a motorbike is the soul. Keshy has been a motoring journalist for over a decade and has written for and founded a number of Malaysian motoring titles including Piston.my, Bikesrepulic.com, Motomalaya.net and other mass media titles.

Artikel Berkaitan