Piston.my

Alfa Romeo Milano: SUV Elektrik Pengeluaran Siri Pertama Firma

Alfa Romeo telah memperkenalkan SUV terbaharunya, Milano, yang menandakan kereta elektrik pertamanya untuk pengeluaran biasa.

Dinamakan sempena tempat kelahiran jenama itu, Milano ialah crossover bandar yang bertujuan untuk menggabungkan semangat hatchback Giulietta dan Mito Alfa Romeo dengan daya tarikan premium dan dinamik pemanduan yang menarik untuk menarik peminat generasi baharu.

Bos Alfa Romeo, Jean-Philippe Imparato, berkata Milano berhasrat menjadikan jenama itu lebih mudah diakses oleh khalayak yang lebih luas sambil mengekalkan ciri eksklusifnya bersama model seperti 33 Stradale yang sangat eksklusif.

Milano mempunyai reka bentuk tersendiri dengan unsur-unsur yang memberi penghormatan kepada warisan Alfa, termasuk gerbang roda yang berani, bahagian belakang dengan bentuk yang tersendiri dan lampu depan bergaya yang diinspirasikan oleh model terdahulu. Ia lebih kecil sedikit daripada smart #1, berukuran 4170mm panjang, 1780mm lebar dan 1500mm tinggi.

Milano menawarkan dua pilihan rangkaian kuasa: versi petrol hibrid ringan dan versi elektrik sepenuhnya. Hibrid ini menggabungkan enjin petrol dengan motor elektrik kecil untuk gabungan output sebanyak 134bhp. Versi elektrik, dipanggil Milano Elettrica, mempunyai bateri 54kWh dan jarak 410km dengan motor 154bhp.

Alfa Romeo menjanjikan dinamik pemanduan yang sangat baik dengan pengedaran optimum dan pengendalian yang ditala oleh pasukan yang sama di belakang salun super Giulia GTA. Varian Veloce teratas menawarkan motor berkuasa 237bhp, pembezaan gelinciran terhad dan peningkatan untuk pengalaman pemanduan yang lebih sporty.

Di dalam, Milano menampilkan ketukangan Itali, bahan berkualiti tinggi dan kawalan tertumpu kepada pemandu. Terdapat skrin digital 10.25-inci untuk data kenderaan dan tetapan, bersama-sama dengan sistem skrin sentuh untuk interaksi mudah dengan pelbagai ciri.

Untuk menambah sentuhan keanggunan, Milano menawarkan tempat duduk sport Sabelt pilihan dan lubang penghawa dingin berbentuk seperti simbol ikonik quadrifoglio Alfa Romeo.

Milano kini boleh dipesan di Itali dan akan dilancarkan di 28 pasaran dalam tempoh enam bulan akan datang.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan