Piston.my

Edisi Khas Terhad: 631hp Lamborghini Huracan STJ

Edisi khas terbaru Lamborghini, Huracan STJ, mungkin tidak semewah visual seperti yang dijangkakan untuk model “Last Dance”, tetapi peningkatan prestasi menjadikannya satu keajaiban berfokuskan trek. Berdasarkan varian STO yang sedia ada, STJ mengutamakan menetapkan masa pusingan yang melepuh.

Salah satu peningkatan utama ialah pengenalan four-way-adjustable dampers, menggantikan persediaan aktif sebelumnya, meningkatkan cengkaman mekanikal dengan ketara. Kebolehlarasan yang dipertingkatkan ini membolehkan kekakuan spring yang lebih rendah tanpa mengorbankan kawalan atau rasa stereng. Digandingkan dengan tayar perlumbaan Bridgestone Potenza yang dipesan lebih dahulu pada roda pengunci tengah 20 inci, STJ menjanjikan pengendalian yang tiada tandingan.

Menjana kuasa STJ ialah enjin V10 631hp 5.2 liter yang dipadankan dengan transmisi automatik klac berkembar tujuh kelajuan, memberikan prestasi pacuan roda belakang yang mendebarkan.

Peningkatan aerodinamik termasuk semakan kecil pada bahagian hadapan, front splitter baharu, dan peningkatan tiga darjah pada sudut sayap belakang, meningkatkan beban aerodinamik tanpa menjejaskan keseimbangan.

Penamaan “ST” memberi penghormatan kepada siri perlumbaan Super Trofeo Lamborghini, manakala “J” merujuk kepada peraturan FIA dan model ikonik Lamborghini seperti Miura SVJ dan Aventador SVJ. Penambahbaikan ini diterjemahkan kepada pengurangan lebih daripada satu saat dalam masa pusingan berbanding STO di trek ujian Lamborghini.

Terhad kepada hanya 10 unit, Huracan STJ menawarkan pelanggan pilihan antara dua konfigurasi dan pilihan livery, menandakan kemuncak kisah kejayaan Huracan selama sedekad. Ia membuka jalan kepada pengganti plug-in-hybrid baharu yang menarik untuk debut akhir tahun ini.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan