Piston.my

Tuntutan Tindakan Lebih Kuat Terhadap Ibu Bapa yang Cuai dalam Keselamatan Tempat Duduk Kanak-kanak

Aktivis hak kanak-kanak, ibu bapa dan pegawai menggesa tindakan lebih tegas terhadap ibu bapa yang tidak memastikan anak-anak mereka memakai tali pinggang keledar di dalam kereta atau duduk di tempat duduk kereta kanak-kanak yang betul. Panggilan ini dibuat selepas video tular menunjukkan seorang lelaki memandu tanpa tali pinggang keledar manakala seorang kanak-kanak tidak berada di tempat duduk kereta.

Munurut MalaysiaKini, Dr Hartini Zainudin, seorang aktivis kanak-kanak, berkata kita perlu mendenda ibu bapa yang tidak berhati-hati untuk menggalakkan tingkah laku yang lebih baik dan memastikan semua orang mematuhi undang-undang jalan raya dan peraturan keselamatan.

Pada 2020, Menteri Pengangkutan Anthony Loke mewajibkan kanak-kanak menggunakan tempat duduk kereta kanak-kanak di dalam kereta persendirian. Walaupun ada masa untuk orang ramai mengetahuinya, aktivis kini mahu melihat peraturan dikuatkuasakan termasuk pemberian denda seperti yang termaktub dalam Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Farah Nini Dusuki, seorang pesuruhjaya Suhakam, berpendapat ibu bapa yang tidak berhati-hati harus didenda di bawah undang-undang yang kita ada. Dia bimbang sesetengah ibu bapa lebih mementingkan keselesaan daripada menjaga keselamatan anak-anak mereka dan berkata kita perlu bertanggungjawab di bawah Akta Kanak-Kanak 2001.

Natasha Zainal, ibu kepada dua orang anak, bersetuju dengan pemberian denda kepada ibu bapa dan berpendapat sekurang-kurangnya anak bongsu perlu menggunakan tempat duduk kereta. Wong Poai Hong, dari Childline Foundation, berpendapat kita perlu melakukan lebih daripada sekadar memberi denda. Dia mencadangkan bekerjasama dengan pembuat dan penjual kereta untuk menjadikan tempat duduk kereta lebih mampu milik. Dia fikir kita boleh menjual tempat duduk kereta bersama-sama dengan kereta dan memastikan orang ramai tahu cara menggunakannya dengan betul.

Semua orang bersetuju yang kami memerlukan peraturan dan cara yang lebih ketat untuk membantu orang ramai membeli tempat duduk kereta untuk memastikan kanak-kanak selamat di dalam kereta.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan