Piston.my

Pasukan Sime Darby Racing Kembali Bertanding dalam Piala Porsche Carrera Asia 2024

Porsche Malaysia, melalui Sime Darby Auto Performance, sedang bersiap sedia untuk tahun kedua dalam Porsche Carrera Cup Asia 2024 (PCCA) selepas musim pertama yang berjaya. Bekerjasama dengan Earl Bamber Motorsport (EBM), Sime Darby Racing Team akan bersaing dalam kategori PRO dengan pemandu Nazim Azman mengetuai caj, bertujuan untuk meneruskan tradisi perlumbaan Porsche sambil menyokong bakat sukan permotoran tempatan.

Pada musim PCCA yang akan datang, semua pemandu akan berlumba dalam kereta Porsche 911 GT3 Cup (992) yang sama, memastikan semua orang mempunyai peralatan yang sama. Sime Darby Racing Team mahu membina kejayaan mereka dari musim lalu dan menjadi pesaing yang kuat dalam siri perlumbaan Asia yang penting ini.

Christopher Hunter, Ketua Pegawai Eksekutif Sime Darby Auto Performance, berbangga dengan dedikasi pasukan untuk memupuk bakat tempatan dalam sukan permotoran dan keterujaan mereka untuk menerapkan apa yang mereka pelajari dari musim lalu hingga musim 2024.

Nazim Azman, pelumba Malaysia untuk Sime Darby Racing Team, berbangga untuk memandu kereta 911 GT3 Cup dengan reka bentuk yang diilhamkan daripada batik Malaysia, menunjukkan sambungan ke negara asalnya semasa berlumba di seluruh dunia.

Musim PCCA 2024 dijangka sukar, dengan 28 pemandu dalam tiga kategori berlumba di enam trek merentasi lima negara, termasuk dua perlumbaan sokongan Formula 1. Musim bermula di Litar Antarabangsa Shanghai semasa perlumbaan Formula 1 hujung minggu, kemudian berpindah ke Suzuka, Jepun dan tempat lain di Asia Tenggara seperti Thailand, Malaysia dan Singapura.

Peminat boleh menonton Sime Darby Racing Team beraksi di Litar Antarabangsa Shanghai pada 20 dan 21 April 2024, sambil mereka berusaha keras dan menyasarkan untuk menyerlah di PCCA. Anda boleh mendapatkan butiran lanjut tentang PCCA 2024 dan Sime Darby Racing Team di laman web Porsche Malaysia.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan