Piston.my

Mazda Memperkenalkan Konsep SUV Arata – Pilihan EV dan PHEV

Mazda membuat impak di Auto China 2024 di Beijing dengan penampilan sulung sedan EZ-6 pacuan roda belakang yang menjadi tumpuan di tempat mereka. Walau bagaimanapun, satu lagi penampilan pertama yang ketara ialah pengenalan Arata, sebuah konsep SUV elektrik anggun yang ditakdirkan untuk pengeluaran menjelang akhir tahun berikutnya.

Dibangunkan oleh Changan Mazda, usaha sama antara Changan Automobile dan Mazda, Arata berkemungkinan menerima nama yang berbeza untuk versi pengeluarannya. Papan nama “EZ-60” telah pun ditanda dagangan di China dan boleh menjadi pilihan yang berpotensi.

Arata, bermaksud “baru” atau “segar” dalam bahasa Jepun, menawarkan gambaran SUV elektrik yang menarik yang mungkin berkongsi platform dengan model sedia ada. Walaupun sedan EZ-6 dijangka berasaskan Changan Depal SL03, EZ-60 boleh diperolehi daripada Changan Deepal S7. Walau bagaimanapun, perbezaan reka bentuk yang ketara menunjukkan bahawa versi Mazda akan kelihatan lebih mewah dan mewajarkan tanda harga yang berpotensi lebih tinggi.

Sebagai konsep, Arata ialah kenderaan elektrik yang juga akan menawarkan varian hibrid plug-in sama seperti EZ-6. Ia menampilkan bahasa reka bentuk Kodo khas Mazda, dengan garisan anggun, gril bercahaya dan elemen pencahayaan berbeza di hadapan dan belakang. Konsep ini menggabungkan kamera menggantikan cermin tradisional, tiada pemegang pintu, dan menanggalkan wiper belakang untuk estetika yang lebih bersih. Spoiler dengan lampu brek ketiga menegak memanjang ke panel bumbung, manakala reka bentuk suku panel mencipta ilusi buttresses terbang.

Walaupun Mazda belum mengesahkan rancangan untuk menjual sedan dan SUV itu di luar China, di mana ia akan dikeluarkan, kenderaan itu pasti menjana keterujaan dengan reka bentuk inovatif dan rangkaian kuasa elektrik mereka.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan