Piston.my

Kia EV9 Baharu Dilancarkan di Malaysia daripada RM368,668 – Jarak Memandu EV 505km

Dinamikjaya Motors Sdn Bhd telah memperkenalkan Kia EV9 serba baharu yang dinanti-nantikan ke Malaysia, menandakan satu langkah penting dalam perjalanan Kia ke arah mobiliti mampan. SUV terobosan ini telah menerima pengiktirafan global, memenangi anugerah berprestij seperti 2024 World Car of The Year dan Best of the Best Award dalam kategori Kereta dan Motosikal oleh Red Dot Award: Product Design 2024.

Sebagai SUV perdana tiga baris khusus pertama Kia, EV9 dibina di atas Platform Modular Global Elektrik (E-GMP), mempamerkan komitmen Kia terhadap inovasi dan mobiliti mampan. Reka bentuk luarannya yang moden dan canggih menampilkan garisan yang bersih, perkadaran berani, dan roda Aloi 21-inci yang menarik perhatian di jalan raya.

Tanda tangan “Digital Tiger Face” dan “Digital Pattern Lighting Gril” memberikan EV9 daya tarikan yang dinamik, manakala “Star Map” LED daytime running lights (DRL) lampu belakang mencipta corak pencahayaan yang unik. Model EV9 GT-line menawarkan palet warna hitam yang tersendiri untuk penampilan yang lebih tegas.

Di dalam, EV9 menyediakan persekitaran yang luas dan boleh disesuaikan yang direka untuk meningkatkan pengalaman bagi keluarga milenium. Dengan pilihan tempat duduk untuk enam atau tujuh penumpang, kabin mencerminkan falsafah “Teknologi untuk Kehidupan” Kia, menggabungkan teknologi intuitif dan bahan premium untuk rasa mewah.

 

Dilengkapi dengan teknologi canggih, EV9 menawarkan ciri seperti Apple CarPlay, Android Auto, pengecasan telefon pintar tanpa wayar, port USB-C dan sistem audio sekeliling Meridian 14 pembesar suara yang berkuasa untuk sambungan dan hiburan.

Dikuasakan oleh Platform Modular Global Elektrik (E-GMP) Kia dan teknologi bateri generasi keempat, EV9 memberikan prestasi dan julat yang mengagumkan. Dengan pek bateri voltan tinggi 99.8 kWj dan motor elektrik dwi, ​​ia menawarkan jarak memandu maksimum 505km pada satu cas, dengan 380hp dan 700Nm tork.

Keselamatan adalah terpenting dalam EV9, dengan ciri standard dan canggih termasuk 10 beg udara SRS, Sistem Brek Anti-Kunci (ABS), Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC), Bantuan Rasuk Tinggi, Bantuan Mengelak Perlanggaran Tempat Letak Kereta dan Mengelak Perlanggaran Titik Buta membantu.

Tersedia dalam pelbagai warna seperti Ocean Blue, Snow White Pearl, Pebble Gray, Aurora Black Pearl, and Iceberg Green, Kia EV9 bermula pada harga RM368,888 untuk 7 tempat duduk dan RM374,668 untuk 6 tempat duduk. Pelanggan boleh membuat pra-pesanan di bilik pameran Kia, disokong oleh jaminan pengilang selama 5 tahun dan perlindungan jaminan bateri EV sehingga 8 tahun atau 160,000km.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan