Piston.my

Peugeot Menarik Diri Dari Indonesia

Astra International, pengedar sah kenderaan Peugeot di Indonesia, telah mengumumkan pemberhentian jualan kenderaan Peugeot di negara itu, menandakan berakhirnya kehadiran selama 52 tahun.

Rokky Irvayandi, ketua Operasi Jualan Peugeot Astra, menyatakan, “Berdasarkan maklumat daripada Stellantis, prinsipal Peugeot, Stellantis telah membuat keputusan strategik untuk menghentikan jualan Peugeot di Indonesia. Ini adalah sebahagian daripada strategi pertumbuhan perniagaan Stellantis di rantau ASEAN .” Astra menghormati dan mengiktiraf keputusan Stellantis berhubung pemberhentian jualan Peugeot.

Berkuat kuasa Khamis, jualan kenderaan Peugeot di Indonesia telah dihentikan. Sebelum ini, Peugeot memfokuskan pemasaran model SUV seperti Peugeot 5008, 3008, dan 2008 di negara ini.

Peugeot, bersama sebuah lagi syarikat automotif Perancis, Renault, memasuki pasaran Indonesia pada tahun 1972 melalui Multi France Motor milik Astra. Jenama ini mengalami populariti pada 1990-an dan awal 2000-an tetapi telah menghadapi penurunan jualan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Data Persatuan Industri Automotif Indonesia (Gaikindo) mendedahkan jualan borong Peugeot hanya 199 unit pada 2023. Dari Januari hingga Mac 2024, hanya 28 unit terjual. Angka ini mewakili penurunan yang ketara berbanding 2022 apabila jualan Peugeot mencapai 451 unit.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan