Piston.my

Malaysia Mempercepatkan Penggunaan EV dengan 268 Tempat Pengecasan Baharu

Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) telah mengumumkan bahawa tambahan sebanyak 268 stesen pengecas kenderaan elektrik (EV) telah mula beroperasi sehingga Mac 2024. Dengan penambahan ini, jumlah Mata Pengecasan Kenderaan Elektrik (EVCB) kini mencapai 2,288 unit.

Seperti yang dilaporkan oleh Bernama, Menteri MITI, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, menekankan bahawa kementerian tetap komited dengan matlamatnya untuk menambah 10,000 stesen pengecas baru. Selain itu, sasaran untuk stesen Pengecasan Pantas Arus Terus (DC) juga telah dinaikkan kepada 1,500 daripada 1,000 sebelumnya.

Tambahan pula, Tengku Datuk Seri Zafrul menyebut tentang pertumbuhan pesat pasaran EV di Malaysia, dengan hampir 11,000 kenderaan elektrik bateri (BEV) dan hibrid telah dijual sehingga Mac 2024.

Semasa mesyuarat Jawatankuasa Pemandu Kenderaan Elektrik Kebangsaan (NEVSC) yang dipengerusikan oleh Datuk Seri Fadillah Yusof, perbincangan telah diadakan mengenai konsep Pasport Bateri EV. Tengku Datuk Seri Zafrul menekankan kepentingan melengkapkan semua bateri EV dengan sistem pengenalan bagi memastikan pengesanan dan kitar semula bateri akhir hayat sejajar dengan konsep ekonomi bulat.

Beliau menegaskan keperluan untuk mengintegrasikan EV ke dalam ekonomi pekeliling dan menggesa lebih banyak inisiatif untuk meningkatkan ekosistem EV di Malaysia.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan