Piston.my

Tarikh Kes Mahkamah Pelanggaran LRT ditetapkan pada Januari 2028

Florence Lee, yang mengambil langkah undang-undang selepas mengalami kecederaan serius dalam satu pelanggaran tren LRT berhampiran stesen Kampung Baru di Kuala Lumpur tiga tahun lalu, akan terpaksa menunggu sehingga Januari 2028 sebelum kesnya bergerak ke peringkat perbicaraan.

Menurut laporan FMT, pada sesi pengurusan kes di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur minggu lalu, Hakim Shahrir Salleh telah menetapkan tarikh perbicaraan dari 10 hingga 13 Januari 2028.

Tuntutan undang-undang Lee, yang diperkenalkan pada Disember tahun lepas, menamakan Prasarana Malaysia Bhd dan Rapid Rail Sdn Bhd sebagai defendan. Dia mendakwa kecuaian dan pelanggaran kewajipan undang-undang oleh defendan, dan memohon untuk mendapatkan kembali RM113,524.08 sebagai ganti rugi khas, termasuk kos perubatan dan ganti rugi am.

Perlanggaran tersebut berlaku pada 24 Mei 2021 di sepanjang laluan Kelana Jaya, mengakibatkan kecederaan serius fizikal dan mental kepada Lee, termasuk kejutan saraf, kemurungan mental, kesakitan fizikal, penderitaan, dan kehilangan kemudahan, yang mana dia mendakwa dia tidak dapat pulih sepenuhnya.

Lee juga merujuk kepada komen yang dibuat oleh pengerusi Prasarana ketika itu, Tajuddin Abdul Rahman, yang menurutnya meremehkan kejadian itu, yang menyebabkan tekanan emosi yang dialaminya.

Kecederaan yang dialami Lee termasuk patah tulang paha kiri, luka pada peha, dan luka pada kelopak mata kirinya, yang memerlukan proses pemulihan yang panjang termasuk beberapa pembedahan, dan menyebabkan kaki kirinya menjadi lebih pendek sebanyak 2cm.

Lee menegaskan bahawa Prasarana dan Rapid Rail gagal untuk memastikan keselamatannya dan melanggar kewajipan mereka untuk menjaganya, dengan melanggar pelbagai undang-undang dan gagal mematuhi piawaian keselamatan.

Dalam pernyataan pembelaan mereka, Rapid Rail dan Prasarana mengakui pelanggaran tersebut tetapi menafikan dakwaan kecuaian dan liabiliti, serta menantang Lee untuk membuktikan pertelingkahan dia. Mereka juga menyatakan bahawa doktrin undang-undang res ipsa loquitur, yang menjadi sandaran Lee, tidak terpakai dalam kes ini.

Kedua-dua defendan menegaskan bahawa mereka telah mengambil langkah yang munasabah untuk memberikan bantuan kepada Lee dan penumpang lain yang terjejas, termasuk memanggil ambulans dan memastikan pemindahan dan rawatan yang sewajarnya.

Peguam Lee, Joy Appukuttan, mengesahkan bahawa kes tersebut telah dijadualkan untuk sesi pengurusan kes seterusnya pada 3 September.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan