Piston.my

Smart #5: SUV Elektrik dengan 637hp!

Smart telah secara rasmi mendedahkan versi pengeluaran Smart #5 yang sangat dinanti-nantikan. Pertama kali diperkenalkan sebagai konsep di Pameran Auto Beijing pada bulan April, spesifikasi utama SUV ini kini didedahkan ketika ia menuju ke proses mendapatkan lesen jualan di China.

Pendedahan oleh MIIT

Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat (MIIT) telah menerbitkan pemfailan untuk Smart #5, mendedahkan empat pilihan warna dan empat varian powertrain yang berbeza.

Dimensi dan Reka Bentuk

Mengikut pemfailan MIIT, Smart #5 mempunyai dimensi berikut:

  • Panjang: 4,705mm
  • Lebar: 1,920mm
  • Tinggi: 1,705mm
  • Jarak roda: 2,900mm

Ini menjadikan Smart #5 lebih panjang 265mm berbanding SUV coupe #3, yang sebelum ini merupakan model terbesar dalam barisan Smart.

Versi pengeluaran Smart #5 menampilkan pelepasan tanah yang lebih rendah berbanding kereta konsepnya, mengutamakan tayar konvensional berbanding tayar all-terrain. Beberapa ciri konsep seperti rak bumbung, suicide doors, dan skrin pada fender untuk suspension telah diketepikan. Walau bagaimanapun, ia masih mengekalkan elemen-elemen menarik seperti lampu depan dan belakang LED, pemegang pintu flush, dan kebanyakan reka bentuk badan asalnya. Bumper juga telah sedikit diubah suai, dengan penambahan plat skid besar yang menggabungkan salur masuk bawah di hadapan.

Pilihan Powertrain

SUV elektrik sepenuhnya ini akan menawarkan empat konfigurasi powertrain yang berbeza:

Varian Pacuan Roda Belakang (RWD):

  1. 335hp dari satu motor elektrik yang dipasang di belakang.
  2. 358hp dari satu motor elektrik yang dipasang di belakang. Kedua-dua konfigurasi ini menggunakan bateri lithium iron phosphate (LFP).

Varian Pacuan Semua Roda (AWD):

  1. Motor elektrik 221hp di hadapan dipasangkan dengan motor elektrik 358hp di belakang.
  2. Motor elektrik 221hp di hadapan dipasangkan dengan motor elektrik 416hp di belakang. Konfigurasi AWD ini memberikan sehingga 637hp menggunakan bateri kobalt mangan nikel (NMC), menunjukkan keupayaan prestasi yang ketara.

Bateri dan Prestasi

Konsep Smart #5 menggunakan seni bina 800-Volt dari syarikat induk Geely, yang menampilkan pek bateri dengan kapasiti lebih 100 kWj. Persediaan ini membolehkan pengecasan semula pantas daripada 10-80% dalam masa hanya 15 minit dan menawarkan jarak WLTP melebihi 549km. Angka yang sama dijangka untuk versi pengeluaran, terutamanya untuk trim flagship.

Pelancaran dan Ketersediaan

Smart, usaha sama antara Mercedes-Benz dan Geely, telah mengesahkan bahawa Smart #5 versi pengeluaran akan muncul pada separuh kedua tahun 2024. Sebagai SUV elektrik sepenuhnya pertama jenama itu, Smart #5 mewakili satu langkah ke hadapan yang signifikan dalam bidang mobiliti elektrik, menggabungkan prestasi mengagumkan, teknologi canggih, dan reka bentuk yang anggun.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan