Piston.my

FF9 Pictures Didenda RM4.6 Juta atas Kecuaian Keselamatan

Pengeluar filem FF9 Pictures, yang terlibat dalam Fast & Furious 9, dikenakan denda $1 juta (RM4,647,500) atas suatu aksi berbahaya yang berakhir dengan teruk untuk peserta aksi Joe Watts, yang mengalami kerosakan otak dan tengkorak patah. Kemalangan berlaku semasa adegan pergaduhan yang diatur apabila Watts, dilemparkan melalui bahu seorang pelakon, jatuh 25 kaki dengan kepala dulu ke atas konkrit apabila tali keselamatannya terputus.

FF9 Pictures mengakui kekurangan kesihatan dan keselamatan di mahkamah, mendedahkan bahawa tali keselamatannya tidak diperiksa dengan betul antara penggambaran. Hakim mengkritik perubahan aksi akhir yang mendadak, menekankan keberuntungan Watts kerana selamat. Selepas itu, FF9 Pictures menghadapi tindakan undang-undang dari Health and Safety Executive, yang mengakibatkan denda sebanyak $1 juta.

Kejadian ini menekankan keperluan protokol keselamatan yang ketat dalam pembikinan filem, terutamanya semasa aksi berbahaya, mendorong industri untuk merenung dan meningkatkan amalan serta standard keselamatan.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan

Archive

Follow us on Facebook

Follow us on YouTube