Piston.my

JPJ Selangor Berjaya Jalankan Ops Patuh Bersepadu, 22 Lori Ditahan

Di bawah pimpinan Azrin Borhan, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Selangor baru-baru ini menjalankan operasi samaran sebagai sebahagian daripada Ops Patuh Bersepadu. Menggunakan empat kenderaan tidak berlogo, operasi ini secara khusus menumpukan kepada lori yang melakukan kesalahan trafik. Secara keseluruhan, 22 lori telah ditahan, dengan satu kes yang melibatkan sebuah lori yang membawa muatan ‘pilling’ melebihi had yang dibenarkan sebanyak 79.25%.

Azrin Borhan memuji usaha pasukan samaran, menekankan kepentingan aktiviti pengawasan mereka dalam mengenal pasti dan memberi maklumat kepada ahli operasi, membawa kepada penahanan pelbagai kenderaan komersial yang melanggar peraturan trafik. Operasi ini, merangkumi lebuh raya seperti Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE), Lebuhraya Elite, dan Lebuhraya Guthrie, melibatkan 40 pegawai dan kakitangan JPJ, dengan sokongan daripada tujuh pegawai Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Skop operasi ini melibatkan tidak hanya lori, malah mengenal pasti 98 kenderaan yang melakukan pelbagai kesalahan seperti lesen kenderaan bermotor tamat tempoh, tiada lesen vokasional, pemandu tanpa lesen, tiada insurans kenderaan, dan pelanggaran teknikal. Azrin Borhan menekankan kepentingan Ops Patuh Bersepadu dalam meningkatkan keselamatan jalan raya dan menjalankan peraturan trafik. Sebagai hasilnya, 98 saman dikeluarkan kepada pelanggar trafik di Plaza Tol Bandar Gamuda Cove Kuala Langat, mencerminkan komitmen JPJ dan agensi yang bekerjasama untuk menegakkan undang-undang dan memastikan tingkah laku pengguna jalan yang betul.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan

Archive

Follow us on Facebook

Follow us on YouTube