Piston.my

JPJ Menyita Ambulans Yang Dipandu Tanpa Cukai Jalan Selama 13 Tahun

Dalam satu peristiwa mengejutkan, pegawai-pegawai dari Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di Perak menyita sebuah ambulans kerana cukai jalannya tamat tempoh 13 tahun yang lalu. Kejadian ini berlaku apabila pegawai-pegawai dari Unit Penguatkuasa Motosikal (UPB) menahan ambulans tersebut semasa rondaan mereka di sepanjang Jalan Tun Abdul Razak, Ipoh.

Dengan menggunakan Peranti Pengurusan Penguatkuasaan Bijak (SMED) untuk pemeriksaan, pegawai-pegawai mendapati bahawa kedua-dua lesen dan cukai jalan ambulans itu tamat tempoh pada 5 Mac 2010. Keadaan yang serius menjadi lebih ketara kerana ambulans itu sedang mengangkut seorang pesakit ke Hospital Sultanah Bayrun (HRPB) ketika ia dihentikan.

Untuk menangani kebimbangan segera, pemandu diberi arahan untuk pertama-tama membawa pesakit ke hospital dan kemudian membawa ambulans ke ibu pejabat JPJ Perak untuk pemeriksaan menyeluruh. Ambulans itu, yang kononnya dimiliki oleh sebuah agensi perkhidmatan penyelamat kecemasan, menghadapi denda tambahan, termasuk penahanan kenderaan dan penerimaan dua denda. Denda pertama adalah untuk memandu tanpa cukai jalan yang sah, dan yang kedua adalah kerana tiada perlindungan insurans.

Kejadian ini menonjolkan kepentingan pemeriksaan berkala kenderaan dan pematuhan terhadap peraturan jalan raya, terutamanya bagi kenderaan perkhidmatan kecemasan yang bertanggungjawab terhadap keselamatan awam. Pengungkapan ini menimbulkan kebimbangan mengenai penyelenggaraan dan pengawasan terhadap kenderaan kecemasan yang penting, mendorong pihak berkuasa untuk segera mengatasi dan membetulkan kelalaian seperti ini.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan