Piston.my

JKR Menerangi Jalan Raya Dengan Teknologi “Glow in the Dark”

Jabatan Kerja Raya (JKR) Johor merancang untuk melakukan peningkatan futuristik bagi meningkatkan keselamatan jalan raya dengan memasukkan tanda-tanda yang bercahaya dalam gelap pada jalan raya. Ahli majlis kerajaan negeri, Mohamad Fazli Mohamad Salleh, mengumumkan bahawa JKR akan mengenal pasti dan menilai jalan-jalan yang ditetapkan untuk peningkatan inovatif ini menjelang akhir tahun.

Inisiatif ini disokong oleh komitmen kerajaan negeri, yang jelas dalam Belanjawan Johor 2024, yang memperuntukkan RM1 juta untuk mengintegrasikan teknologi pantulan cahaya ke dalam tanda-tanda jalan. Mohamad Fazli menekankan bahawa jalan-jalan yang dipilih akan mengalami penggunaan teknologi bercahaya dalam gelap pada tahun berikutnya.

“JKR akan menilai jalan mana yang sesuai untuk menggunakan teknologi bercahaya dalam gelap menjelang akhir tahun ini. Jabatan ini akan meneliti jalan-jalan, terutamanya di kawasan yang mempunyai kabel yang tidak betul atau tiada tiang elektrik, serta yang mempunyai selekoh tajam dan berbahaya dan jalan yang menghubungkan bandar,” kata Mohamad Fazli semasa sidang akhbar.

Menyedari bahawa pelaksanaan teknologi bagi tanda-tanda jalan reflektif datang dengan kos yang lebih tinggi daripada cat standard, Mohamad Fazli melihat faedah potensinya. Beliau menekankan prospek mengurangkan bergantung kepada lampu jalan dengan penggunaan teknologi ini.

“Peruntukan RM1 juta mungkin tidak banyak, tetapi ini adalah permulaan bagi kita untuk merancang teknologi ini di Johor,” ujar Mohamad Fazli, menekankan kepentingan strategik pelaburan awal ini. Inisiatif ini bukan sahaja menandakan lompatan dalam kemajuan teknologi untuk infrastruktur jalan raya, tetapi juga meletakkan Johor sebagai peneraju dalam mengadopsi penyelesaian inovatif untuk meningkatkan keselamatan jalan raya.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan

Archive

Follow us on Facebook

Follow us on YouTube