Piston.my

Mazda MX-5 Miata 2024 Dilancarkan dengan Peningkatan Mekanikal dan Reka Bentuk

Mazda telah mendedahkan roadster Mazda MX-5 Miata 2024, menandakan tahun kesembilan pengeluaran untuk generasi ND semasa. Model terkini, dikenali sebagai generasi “ND3”, dilengkapi dengan peningkatan mekanikal dan reka bentuk yang ketara, mengekalkan reputasinya sebagai sebuah roadster yang boleh dipercayai dan bertenaga.

Di bawah penutup enjin, semua model terus dikuasakan oleh enjin empat silinder 2.0 liter menghasilkan 181hp dan 205Nm tork. Trim Sport dan Club dilengkapi dengan transmisi manual enam kelajuan, manakala trim Grand Touring menawarkan pilihan automatik enam kelajuan. Model tahun 2024 memperkenalkan penambahbaikan kepada sistem stereng bantuan kuasa elektrik, termasuk sebuah rekabentuk kereta roda yang disemak untuk mengurangkan geseran dan meningkatkan rasa pusat semasa cornering.

Dari segi reka bentuk, penambahbaikan yang halus termasuk lampu siang LED baharu dalam unit lampu hadapan, lampu belakang LED yang dikemas kini, dan reka bentuk roda multi-spoke yang segar. Palet warna kini mempunyai Snowflake White Pearl, Zircon Sand Metallic, dan warna Aero Gray baharu, setiap satu boleh didapati dengan bayaran tambahan $450 (RM2,127), bersama dengan Machine Grey Metallic atau Soul Red Crystal Metallic untuk $595 (RM2,812).

Peningkatan mekanikal termasuk pembezaan gelincir terhad klac kon asimetri baharu untuk trim Club dan Grand Touring, menawarkan kestabilan yang lebih baik semasa selekoh. Model Club juga memperkenalkan mod “DSC-Track”, meningkatkan ambang batas sistem kawalan kestabilan dinamik.

Di dalam, Miata ND3 mempunyai padding tambahan di konsol tengah, skrin hiburan 8.8 inci yang diperbesarkan dengan fungsi sentuhan untuk Apple CarPlay dan Android Auto, dan pembantu suara Amazon Alexa yang baru untuk arahan bebas tangan. Kluster meter menerima semakan untuk meningkatkan kebolehbacaan.

Satu pilihan yang mencolok untuk model Club adalah pakej Brembo BBS Recaro seharga $4,800 (RM22,692), yang merangkumi kit aero hitam mengilat, brek Brembo, rim 17 inci BBS yang ditempa dalam warna kelabu gunmetal, dan tempat duduk sport Recaro yang berpemanas.

Barisan Mazda MX-5 Miata 2024 melihat kenaikan harga yang sederhana, dengan trim Sport bermula pada $30,150 (RM142,534) dan trim RF Club yang dilengkapi sepenuhnya mencapai $41,375 (RM195,600), sebelum pilihan yang boleh disesuaikan. Mazda menjangkakan model tahun yang dikemaskini akan tersedia pada bulan Mac.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan