Piston.my

Tawaran Kumpulan Berjaya untuk Sistem Tol Tanpa Pagar

Sebuah syarikat awam besar yang dipercayai sebagai Kumpulan Berjaya, dilaporkan sedang mencari sokongan dari pemberi konsesi lebuhraya untuk satu tawaran yang bersaing untuk memasang sistem tanpa pagar di plaza tol. Langkah ini diambil selepas 32 pemberi konsesi lebuhraya menentang rancangan kerajaan untuk melantik sebuah unit YTL Holdings untuk tujuan yang sama.

Menurut FMT, Eksekutif Kanan dari Kumpulan Berjaya didakwa telah mengadakan pertemuan individu dengan wakil-wakil daripada 32 pemberi konsesi untuk menjelaskan cadangan mereka dan mengumpul maklum balas sebelum mengemukakan cadangan terakhir kepada kementerian kerja. Tawaran Berjaya lebih baik daripada cadangan terdahulu yang sedang dipertimbangkan oleh kerajaan.

Menurut pelan Berjaya, syarikat lebuhraya akan membina pondok tol tanpa pagar multi-lorong, manakala Berjaya atau syarikat lain akan menyediakan perkhidmatan kutipan tol. Penyenaraian ini akan membenarkan pemberi konsesi untuk menerima pendapatan pada hari berikutnya, sama seperti amalan semasa. Tambahan pula, syarikat yang menyediakan perkhidmatan kutipan tol akan menangani kebocoran pendapatan daripada pemandu yang melalui tanpa membayar.

Para pemberi konsesi menganjurkan agar sistem tanpa pagar dilaksanakan hanya di plaza tol utama di kawasan-kawasan trafik tinggi seperti Lembah Klang, Pulau Pinang, dan Johor, dengan tujuan mengurangkan kesesakan. Pendekatan ini dianggarkan dapat mengurangkan kos pelaksanaan sistem sebanyak 30%.

Pada Mac 2023, RM3.46 bilion telah diperuntukkan untuk melaksanakan sistem tanpa pagar di plaza tol lebuhraya menjelang tahun 2025. Walau bagaimanapun, tahun lalu, kerajaan dilaporkan telah menandatangani perjanjian dengan sebuah syarikat YTL untuk membina sistem aliran bebas dan menguruskan kutipan tol, membangkitkan bantahan dari pemberi konsesi lebuhraya.

Persatuan Pemberi Konsesi Lebuhraya Malaysia telah mengutarakan kebimbangan mengenai isu integriti berkenaan dengan trafik dan pendapatan tol di bawah rancangan YTL. Perdana Menteri Anwar Ibrahim memberi jaminan kepada syarikat-syarikat lebuhraya bahawa tiada keputusan akhir telah dibuat, menyusul bantahan persatuan tersebut.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan