Piston.my

Porsche Memperluas Barisan Panamera Dengan Model E-Hibrid Baharu

Porsche telah melancarkan versi baru Panamera tahun lalu, memberikan facelift dan beberapa peningkatan di dalamnya. Mereka bermula dengan model V-6 biasa dan Turbo E-Hybrid yang merupakan yang teratas dalam barisan. Kini, mereka menambah lebih banyak pilihan hibrid kepada barisan, seperti Panamera 4 E-Hybrid dan 4S E-Hybrid.

Model E-Hybrid baru ini mempunyai enjin V-6 turbo 2.9 liter yang telah diubahsuai. Manakala V-6 biasa dalam Panamera asas menghasilkan 348hp, V-6 dalam 4 E-Hybrid hanya menghasilkan 300hp. Tetapi apabila anda tambah motor elektrik dari sistem hibrid, kuasa total meningkat menjadi 463hp dan tork 649Nm. Itu adalah 8hp lebih daripada sebelumnya, dan Porsche mengatakan model 2024 ini dapat bergerak dari 0 hingga 100km/j dalam hanya 3.9 saat.

4S E-Hybrid menggunakan keseluruhan 348hp dari enjin turbo V-6. Apabila digabungkan dengan motor elektrik, yang menambah sehingga 187hp, 4S E-Hybrid mempunyai output total 536hp dan tork 750Nm. Walaupun ia kurang 16hp berbanding model lama, 4S E-Hybrid masih boleh bergerak dari 0 hingga 100km/j dalam 3.5 saat, dengan kelajuan tertinggi 290km/j, yang mana 10km/j lebih cepat daripada model bukan-S.

Kedua-dua model E-Hybrid mempunyai bateri baru yang sama seperti model Turbo, dengan kapasiti 21.8 kWh. Porsche mengatakan bateri ini boleh diisi penuh dalam dua setengah jam dengan pengecas AC 11-kW yang dipasang di dalamnya. Motor elektrik dipasang ke dalam transmisi PDK, yang membantu menjimatkan berat.

Model E-Hybrid dapat berjalan hanya dengan kuasa elektrik sehingga bateri habis, memberikan jangkaan jarak elektrik kira-kira 50km. Terdapat juga pelbagai mod pemanduan seperti Hibrid Auto, yang menggabungkan kuasa petrol dan elektrik berdasarkan cara anda memandu, dan E-Hold, yang menyimpan tahap bateri. Mod E-Charge menggunakan enjin untuk mengecas semula bateri.

Semua Panamera baru dilengkapi dengan suspensi udara dua chamber dengan penyerap kejutan boleh ubahsuai. Model E-Hybrid juga boleh mendapatkan Active Ride, yang menggunakan pam hidraulik untuk mengekalkan kenderaan pada tahap yang sama semasa memandu laju.

Panamera 4 E-Hybrid bermula dari $117,495 (RM563,682) dan 4S E-Hybrid bermula dari $128,795 (RM617,894). Pesanan dibuka pada penghujung Mac, dengan penghantaran bermula pada bulan September.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan