Piston.my

Nissan dan Honda Mengukuhkan Kerjasama Strategik dalam Industri Kereta yang Berkembang

Berita mengenai kemungkinan perbincangan antara Nissan Motor dan Honda Motor untuk perkongsian strategik adalah berita besar dalam industri kereta. Dengan pesaing baharu memasuki pasaran, kedua-dua syarikat melihat keperluan untuk bekerjasama dan menggunakan kekuatan mereka untuk kekal berdaya saing, terutamanya dalam kereta elektrik dan perisian automotif.

Ketua Pegawai Eksekutif Honda, Toshihiro Mibe, bercakap tentang kepentingan kerjasama untuk menangani perubahan cabaran dalam industri. Beliau menyebut bidang di mana mereka boleh bekerjasama, seperti perisian automotif, bateri kereta elektrik dan membangunkan produk baharu. Walaupun mereka belum memberikan butiran lagi kerana perbincangan di peringkat awal, mereka mengumumkan bahawa mereka akan mewujudkan kumpulan kerja untuk meneroka peluang kerjasama secara menyeluruh.

Ketua Pegawai Eksekutif Nissan, Makoto Uchida, turut bercakap tentang kepentingan perisian automotif dan cara pesaing baharu mengubah permainan dengan model perniagaan inovatif mereka dan harga yang lebih rendah. Kedua-dua CEO menekankan keperluan untuk menjadikan pengeluaran lebih cekap dan mengurangkan kos, terutamanya untuk membuat kereta elektrik, di mana bateri merupakan sebahagian besar daripada kos.

Walaupun mereka tidak mempertimbangkan perkara seperti membeli saham dalam syarikat masing-masing sekarang, mereka memikirkan untuk bekerjasama untuk membuat kereta dengan lebih cekap dan mengurangkan kos. Perkongsian ini boleh menambah pakatan yang telah mereka miliki, seperti antara Renault, Nissan dan Mitsubishi Motors, serta projek bersama antara Toyota dan Suzuki.

Pengumuman ini menunjukkan bahawa Nissan dan Honda sedang membuat langkah strategik untuk mengikuti perubahan dalam industri kereta, memfokuskan pada inovasi, kecekapan, dan kekal berdaya saing dalam kereta elektrik dan perisian.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan