Piston.my

Kumpulan Rimac Membuat Pratonton Hatchback Futuristik: Projek Robotaxi?

Mate Rimac, pengasas Rimac Group, telah mencetuskan keterujaan di kalangan peminat dengan pratonton baru-baru ini di media sosial, membayangkan model baharu yang akan didedahkan pada 26 Jun. Teaser itu mencadangkan kenderaan seperti hatchback, dibalut dengan misteri dan daya tarikan urban dan diiringi muzik futuristik yang membayangkan inovasi.

Walaupun Rimac terkenal dengan kenderaan elektrik berprestasi tinggi seperti hypercar elektrik Nevera yang terkenal, model yang digoda itu nampaknya menyimpang daripada konsep hot hatch tradisional yang dilihat dalam model R3 dan R3X Rivian. Terdapat spekulasi bahawa pelancaran ini boleh dikaitkan dengan projek robotaxi Rimac, yang dikenali sebagai Project 3 Mobility yang telah dibangunkan sejak lima tahun lalu.

Pertama kali diumumkan pada 2021 dan disokong oleh syarikat automotif seperti Kia dan Hyundai, Project 3 Mobility menyasarkan untuk merevolusikan pengangkutan urban dengan robotaxis autonomi. Ia dijangka akan muncul di Zagreb, Croatia, dengan rancangan untuk pengembangan ke 20 bandar di seluruh Eropah dan Timur Tengah menjelang 2026. Sudut windshield and di tunjukkan mengingatkan robotaxi Johnny Cab yang ikonik dari filem “Total Recall,” menambah kepada spekulasi mengenai reka bentuk dan tujuan model.

Ketika Kumpulan Rimac bersiap sedia untuk memperkenalkan inovasi terbaharunya pada 26 Jun, keterujaan membina potensi pengenalan kenderaan berinspirasikan hatchback yang futuristik yang boleh mentakrifkan semula mobiliti urban dengan teknologi canggih dan reka bentuk berwawasan.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan