Piston.my

Pelajar Sabah Terima Subsidi Tiket Penerbangan RM600

Kerajaan negeri Sabah telah mengumumkan subsidi yang besar bertujuan untuk meringankan beban kewangan pelajar Sabah yang belajar di institusi pengajian tinggi di Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Labuan. Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor mendedahkan bahawa sejumlah RM10 juta telah diperuntukkan untuk menyediakan subsidi tiket penerbangan, berjumlah RM600 setiap pelajar.

Menurut The Star, Hajiji membuat pengumuman itu semasa melawat Pulau Pinang, di mana beliau bertemu dengan pelajar Sabah semasa majlis berbuka puasa. Tegasnya, subsidi yang diambil daripada peruntukan khas Ketua Menteri itu adalah langkah bantuan sekali sahaja yang direka untuk memberi manfaat secara langsung kepada pelajar.

Subsidi itu bertujuan untuk meringankan kos perjalanan udara bagi pelajar Sabah, membolehkan mereka pulang ke tanah air pada bila-bila masa. Walaupun butiran khusus dan mekanisme pembayaran masih belum dimuktamadkan, Hajiji memberi jaminan bahawa usaha sedang dijalankan untuk memastikan pelaksanaan lancar dengan kerjasama pihak berkepentingan yang berkaitan.

Inisiatif ini menekankan komitmen kerajaan negeri untuk menyokong pelajar Sabah melanjutkan pengajian tinggi di luar negeri, mengiktiraf cabaran kewangan yang mungkin mereka hadapi. Dengan pemberian subsidi ini, kerajaan berhasrat untuk memudahkan akses kepada pelajar untuk pulang ke Sabah apabila perlu, sekali gus menggalakkan kesejahteraan dan ketersambungan mereka dengan negeri asal mereka.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan