Piston.my

2025 BYD Shark Akan Dilancarkan di Australia Menjelang Akhir Tahun

BYD Shark telah diumumkan secara rasmi sebagai trak pikap plug-in hibrid pertama yang akan tiba di Australia menjelang akhir tahun ini. Trak pikap ini menjanjikan kadar penggunaan bahan api yang rendah dalam mod hibrid dan jarak pemanduan elektrik sehingga 100km, dengan masa pecutan 0-100km/h dalam 5.7 saat.

Dengan reka bentuk yang lebih besar daripada Ford Ranger atau Toyota Hilux tetapi lebih kecil daripada Ford F-150, BYD Shark menggunakan rangka tangga yang serupa dengan rakan sejawatnya, dengan kapasiti menunda brek sebanyak 2500kg. Ia membezakan dirinya dengan gabungan suspensi belakang bebas dan suspensi depan bebas, yang memberikan prestasi luar jalan yang baik tetapi mungkin mengurangkan prestasi apabila sarat.

Trak pikap ini dilengkapi dengan enjin petrol pengecas turbo 1.5 liter dan dua motor elektrik, menghasilkan keluaran kuasa gabungan lebih daripada 430hp. Ia juga dilengkapi dengan pek bateri plug-in yang membolehkan jarak pemanduan elektrik sehingga 100km atau penggunaan bahan api 7.5L/100km dalam mod hibrid, memberikan jarak pemanduan keseluruhan sehingga 840km (NEDC).

Yang menarik, BYD Shark menampilkan sistem hibrid elektrik membujur pertama di dunia, yang mengutamakan penggunaan motor elektrik untuk pendorongan sehingga 80 peratus daripada jumlah perjalanan. Dengan masa pengecasan semula yang pendek dan kemampuan menyokong peranti elektrik luaran semasa berkhemah, trak pikap ini menjanjikan keselesaan dan kebolehtahan yang tinggi.

Dengan ciri-ciri dalaman yang termasuk skrin sentuh infotainment berputar 12.8 inci, Apple CarPlay, Android Auto, navigasi satelit, dan paparan instrumen 10.25 inci, serta ciri keselamatan lanjutan seperti brek kecemasan autonomi, bantuan jaga lorong, kawalan pelayaran adaptif, dan pemantauan titik buta, BYD Shark menawarkan kombinasi teknologi canggih, pembinaan teguh, dan ciri yang komprehensif.

Dengan semua kelebihan ini, trak pikap BYD Shark 2025 siap memberikan impak yang ketara di pasaran Australia sebaik sahaja tiba pada akhir tahun ini.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan