Piston.my

WTCA dan GAC Motor Bekerjasama untuk Projek Pemasangan Kenderaan CKD di Malaysia

WTC Automotif (M) Sdn Bhd (WTCA), anak syarikat Warisan TC Holdings Bhd, telah menandatangani Memorandum of Understanding (MOU) dengan GAC Motor International Co., Ltd. (GAC Motor International) untuk menerokai membina dua completely knocked-down (CKD) projek pemasangan kenderaan di Malaysia. Kerjasama ini bertujuan untuk melihat ke dalam menghasilkan kenderaan GAC EMKOO dan GAC GS3 EMZOOM untuk pasaran Malaysia dan Vietnam, masing-masing.

MOU ini merupakan langkah penting dalam menilai potensi pengeluaran dan peluang pembuatan CKD tempatan di Malaysia. Ia meletakkan WTCA sebagai rakan kongsi strategik untuk strategi pertumbuhan GAC Motor International di rantau ini. Dengan menggunakan kepakaran automotif dan ekosistem perindustrian Malaysia, WTCA berharap dapat menyampaikan penyelesaian mobiliti GAC yang disesuaikan untuk pasaran ASEAN.

Tan Keng Meng, Ketua Pegawai Eksekutif Warisan TC Holdings Bhd, menekankan visi bersama antara WTCA dan GAC Motor International untuk meningkatkan keupayaan CKD di Malaysia, menyepadukan amalan pembuatan mampan dan mewujudkan peluang ekonomi di seluruh ASEAN.

Kajian kemungkinan dijangka selesai pada akhir Julai, membawa kepada perjanjian muktamad yang akan mengukuhkan kedudukan Malaysia sebagai hab automotif untuk Asia Tenggara. Mengeksport GAC GS3 EMZOOM ke pasaran Vietnam akan terus menyokong rancangan pengembangan serantau WTCA.

Perjanjian Kerjasama Teknikal telah mengawal selia untuk membantu pemasangan tempatan model kenderaan sah GAC menggunakan kit dan komponen CKD yang dibuat mengikut spesifikasi teknikal dan piawaian kualiti global. Selain itu, WTCA akan mengendalikan pemasaran, pengedaran dan servis kenderaan ini, menunjukkan komitmen untuk menyampaikan produk dan perkhidmatan yang luar biasa.

Kejayaan permulaan pengeluaran CKD untuk SUV kompak GAC GS3 EMZOOM di kilang WTCA Segambut menandakan pencapaian penting yang dicapai hanya dalam tempoh 13 bulan sejak pengumuman projek itu. Ini menunjukkan kecemerlangan pembuatan yang cekap dan mengekalkan standard kualiti tertinggi.

Perkongsian antara WTCA dan GAC Motor International menandakan pakatan strategik yang bertujuan memacu pertumbuhan dan inovasi dalam industri automotif sambil memupuk pembangunan ekonomi di Malaysia dan seterusnya.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan