Piston.my

Permintaan Kereta Sewa Hari Raya Meningkat – Syarikat Tempatan Untung Lumayan

Menurut laporan yang diterbitkan oleh NST, permintaan untuk kereta sewa semasa cuti Hari Raya telah meningkat dengan ketara, dengan beberapa syarikat sewa melaporkan tempahan penuh sejak awal Ramadan.

Mohd Shuib Bahari, pengurus perkhidmatan kereta sewa Subcar, mendedahkan bahawa sebanyak 20 kenderaan serbaguna (MPV) mereka telah ditempah sepenuhnya, dengan pelanggan membuat tempahan untuk tempoh minimum sekurang-kurangnya seminggu.

MPV yang telah ditempah termasuk model-model popular seperti Perodua Alza, Toyota Wish, Hyundai Starex, Toyota Alphard, dan Toyota Vellfire. Semasa musim Hari Raya, pelanggan biasanya lebih cenderung untuk memilih MPV, terutamanya mereka yang mempunyai keluarga besar, kerana MPV menyediakan kapasiti tempat duduk yang mencukupi dan ruang penyimpanan untuk perjalanan jarak jauh. Mohd Shuib mengucapkan rasa syukur atas sambutan yang memberangsangkan daripada pelanggan.

Berkenaan dengan harga, Mohd Shuib menjelaskan bahawa kadar sewa berbeza bergantung kepada jenis kenderaan. Sebagai contoh, bayaran sewaan harian adalah RM200 untuk Perodua Alza, RM450 untuk Hyundai Starex, dan antara RM700 hingga RM800 untuk Toyota Alphard dan Toyota Vellfire. Walau bagaimanapun, harga mungkin meningkat untuk tempahan last minute, dengan kadar yang berkisar antara RM250 hingga RM350 sehari untuk Perodua Alza.

Beliau berkata bahawa kebanyakan pelanggan yang membuat tempahan kereta sewa adalah mereka yang pulang untuk meraikan Hari Raya di pantai timur dan kawasan utara, mencerminkan sifat musiman permintaan tersebut.

A car stirs the soul, a motorbike is the soul. Keshy has been a motoring journalist for over a decade and has written for and founded a number of Malaysian motoring titles including Piston.my, Bikesrepulic.com, Motomalaya.net and other mass media titles.

Artikel Berkaitan