Piston.my

42 Bas Dilarang Beroperasi, 77 Bas Dihukum Dalam Ops Hari Raya Aidilfitri 2024

Dalam Ops Hari Raya Aidilfitri 2024 yang dilaksanakan di seluruh negara sejak 1 April lalu, sebanyak 42 bas telah dikeluarkan Notis Larangan Penggunaan Kenderaan kerana melanggar peraturan teknikal. Pengarah Penguatkuasa Kanan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Lokman Jamaan mengumumkan bahawa bas ini dikenal pasti daripada 3,799 bas yang diperiksa di 54 depoh bas dan 28 terminal bas. Bas yang dikesan melakukan pelbagai kesalahan teknikal berbahaya dan dilarang beroperasi, memastikan keselamatan penumpang.

Menurut Bernama, tindakan diambil terhadap 77 bas, dengan 47 menerima saman atas pelbagai kesalahan termasuk tidak mempunyai Lesen Memandu Kompeten (CDL) dan salah laku pemandu seperti menggunakan telefon bimbit ketika memandu. Selain itu, enam pemandu bas dari Sarawak, Kelantan, Perak dan Kedah disyaki mengambil bahan terlarang berdasarkan ujian air kencing yang gagal dan akibatnya dilarang memandu.

JPJ akan berkoordinasi dengan pengusaha bas, dan laporan siasatan menyeluruh akan dikemukakan kepada Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) untuk tindakan lanjut di bawah Akta Pengangkutan Awam Darat 2010. Selain itu, lesen memandu akan digantung di bawah Seksyen 36 Akta 333 sementara menunggu pengesahan daripada Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK).

Semasa operasi penyamaran, 84 pegawai JPJ merekodkan 62 kes kesalahan seperti memandu secara berbahaya. Lokman menegaskan pemeriksaan rahsia oleh pegawai JPJ akan diteruskan sehingga 20 April ini, bersama penguatkuasaan yang rapi bagi memastikan pematuhan Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 (Akta 715) dan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) serta peraturan masing-masing. Langkah-langkah ini bertujuan untuk menegakkan piawaian keselamatan dan melindungi penumpang yang melakukan perjalanan semasa musim perayaan.

Fuelled by cigarettes, coffee and 90's rock music

Artikel Berkaitan